'Za dovršenje građanskog predmeta na prvom stupnju - godina dana'

11.05.2023.

08:54

Autor: M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Martina Vrdoljak, savjetnica ministra pravosuđa

Martina Vrdoljak, savjetnica ministra pravosuđa

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Pri najavi sudačkoga bijelog štrajka i traženja viših plaća, komentari koji se mogu pročitati na društvenim mrežama i na portalima ispod članaka, mahom spominju učinkovitost sudova u Hrvatskoj.

Martina Vrdoljak, savjetnica ministra pravosuđa gostujući u emisiji Dobro jutro Hrvatska rekla je kako je na sudovima 400.034 neriješenih predmeta.

- To predstavlja smanjenje u odnosu na prošlu godinu za 11 posto. A u ova prva tri mjeseca sudovi su dodatno smanjili neriješene predmete za 4 posto, istaknula je.

- Prema zadnjem izvješću EK-a ne stojimo toliko loše kad se gledaju nekazneni predmeti, ali smo na začelju ljestvice u građanskim parničnim predmetima, koji su najbrojniji i najkompleksniji, dodala je.

Vrdoljak je rekla i kako je potrebno oko 350 dana na prvom stupnju za dovršenje takvog predmeta. 

- Imamo dvije suprostavljene strane koje se spore oko nekog pitanja. To su najbrojniji i najkompleksniji predmeti. Puno je tu objektivnih i subjektivnih čimbenika koji utječu na određeni predmet da bi on završio tom vrtlogu dugotrajnosti sudskog postupka, rekla je, te naglasila da nisu svi predmeti dugotrajni, te da ima pomaka.

Na pitanje zašto to toliko dugo traje i je li razlog tome taj što kad se donese odluka na jednoj razini općinskog suda, onda više instance, županijski ili neki viši sud, može to vratiti na početak, pa sve krene iz početka?

- Da, to može biti jedan od faktora, međutim ne možemo uprijeti prstom pa reći samo je to problem. Dosta je objektivnih i subjektivnih čimbenika koji su na nekim predmetima. Mi smo u zakonu o kaznenom postupku već od 2013. uveli zabranu dvostrukovog ukidanja prvostupanjske odluke, što znači da kada jednom ode na drugi stupanj po žalbi stranke, drugi stupanj vrati odluku na ponovno suđenje s preciznim uputama za ponovljeni postupak i kad se odluka vrati drugi put, eventualno po žalbi, onda županijski ili žalbeni sud daje definitivnu odluku, rekla je te dodala: to smo u zadnjim izmjenama zakona o kaznenom postupku također uveli u kaznene postupke, jer se pokazalo u parničnim postupcima, kad gledamo predmete na koje se primjenjuje ta odredba od 2013., da su se zaista ubrzali postupci od početka do pravomoćnosti, kada predmet bude finalan.

Istaknula je i da digitalne novotarije jako puno olakšavaju život i u pravosuđu.

- Jako je puno učinjeno u proteklih 10-15 godina, a pogotovo je veliki zamah ostvaren od pandemije. Uvodimo tonsko snimanje i očekujemo da će se rasprava skratiti za pola, jer sudac više neće morati sažimati ono što je rečeno na raspravi i diktirati u zapisnik. Otklonit će se i prigovori na taj isti zapisnik i očekujemo da će se to sve skupa skratiti, rekla je Vrdoljak.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!