Riječi udomljenog djeteta: Svoju udomiteljicu smatram svojom majkom

29.05.2022.

07:00

Autor: Ivana Nežić/Dnevnik/HRT

Proces posvajanja često je spor, a udomiteljskih obitelji nema dovoljno.

Proces posvajanja često je spor, a udomiteljskih obitelji nema dovoljno.

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Kada govorimo o udomljavanju djece u Hrvatskoj - Istra je na samom dnu. Manjak interesa za udomljavanje problem je cijelog obalnog područja. Kako bi se građani senzibilizirali na ovu temu, snimljen je i dokumentarni film.

Tijekom života gospođa Jelka Vukelić je udomila 36 djece, a ima i troje biološke.

- Ja sam se jako trudila da njima omogućim da im bude lijepo, znači da oni sve ove tuge zaborave, ali opet su roditelji u srcu, moramo reći mi udomitelji puno ćemo im pomoći, mi to kažemo, ali imaju oni čežnju kroz te godine, rekla je.

Ali ovakvih zamjenskih majki u Istri je premalo.

- Morate biti svjesni da područje Istarske županije pokriva jedan dječji dom, i 40 udomiteljskih obitelji, a mi često na dnevnoj bazi imamo djecu koju izdvajamo iz obitelji, odnosno koju bismo trebali izdvajati, ali ne možemo jer, nažalost, nemamo gdje s njima, rekla je Josipa Topić, djelatnica Centra za socijalnu skrb, Pula.

Razvijen turizam, dobra zarada, manjak vremena, kaže nam Josipa, sve su to razlozi zbog kojih, telefon pulskog Centra za socijalnu skrb prerijetko zvoni.

Erik Lukšić je udomitelj i posvojitelj. Ima troje djece - emocije su od prvoga dana prejake. I kaže, možda će ih biti još.

- Prvo dijete smo usvojili 2008., nakon toga drugo smo udomili, nakon toga posvojili. I prije dvije godine smo posvojili i treće dijete. Prvu noć recimo, ja nisam uopće spavao, samo sam slušao da li diše, rekao je.

Manjak interesa za udomljavanje djece problem je cijele obale. Zato je nastao dokumentarni film, kojim se želi što više skrenuti pozornost na društveno važne teme, raditi na njima, tražiti rješenja, za bolje i kvalitetnije društvo, kaže autor.

A ovo su riječi udomljenog djeteta svojoj zamjenskoj majci: "Udomitelj. To je samo jedna riječ. Ne postoji broj riječi zahvalnosti i ljubavi kojima bih opisao svoju udomiteljicu, više je smatram svojom majkom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!