Novaković Matanić: U udomiteljstvu problem i boravište

26.01.2023.

12:03

Autor: HINA/HRT/A.S.

U udomiteljstvu problem i boravište

U udomiteljstvu problem i boravište

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Udomiteljica i predsjednica nacionalne Udruge za dostojanstvo pacijenata 'Dignitas' Marina Novaković Matanić je u priopćenju za medije otvorila pitanje vezano za stjecanje boravišta i prebivališta u udomiteljstvu, u kontekstu slučaja usvojenja djece iz DR Konga.

U priopćenju Novaković Matanić je upitala kako su potencijalni posvojitelji u Hrvatskoj dobili sve moguće papire i dokumente za djecu iz druge države, a mi udomitelji vodimo borbu za prijavu boravišta, čak ne prebivališta, jer je to skoro nemoguće.

Ističe da o osobnim iskaznicama mogu samo sanjati, a kako bi, da ih imaju, mogli turistički putovati u inozemstvo, kao i ostala djeca mlađa od 16 godina.

Kako su hrvatski parovi mogli riješiti išta od tih dokumenata, kada meni kao udomiteljici, u MUP-u kažu da je prijava boravišta kod mene za moju djecu nemoguća, a riječ je o djeci koja već žive kod nas, i imam sudsku presudu o udomljenju, navela je u priopćenju Novaković Matanić.

Dodaje kako se u MUP-u pozivaju na nesuglasje s Obiteljskim zakonom i Zakonom o socijalnoj skrbi te kako uvijek dolazi do problema i uvijek mora doći netko iz Centra za socijalnu skrb, pa kreću pregovori s djelatnicima MUP-a i tako kod svakog novog djeteta.

Novaković Matanić je kao specijalizirana udomiteljica četvero djece krajem prošle godine dobila godišnju nagradu Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne skrbi za iznimne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!