10:29 / 05.05.2021.

Autor: M.M./Dnevnik/HRT/IMS

Dugine obitelji: Životnim partnerima otvorena vrata posvojenju

Koordinator udruge Dugine obitelji Daniel Martinović

Koordinator udruge Dugine obitelji Daniel Martinović

Foto: Arhiva/Patrik Macek / Pixsell

Nakon prošlogodišnjih presuda u kojima je potvrđeno da životni partneri mogu pristupiti procjeni za udomiteljstvo, iz udruge Dugine obitelji službeno je potvrđeno da životni partneri mogu pristupiti procjeni da postanu posvojitelji.

Nakon pet godina pravnih bitaka, Upravni sud u Zagrebu potkraj travnja je u slučaju Mladena Kožića i Ive Šegote presudio da oni ne smiju biti diskriminirani u postupku procjene za posvojenje zbog toga što su sklopili životno partnerstvo. Ova povijesna presuda otvara vrata svim gej i lezbijskim parovima u Hrvatskoj koji žele postati posvojitelji, i potvrđuje kako životni partneri moraju u svim postupcima imati jednaka prava kao i bračni drugovi. 

Pravo djeteta na najbolje moguće posvojitelje i dalje ima prioritet, te ova presuda ne znači automatski da gej i lezbijski parovi postaju posvojitelji - no životni partneri i partnerice mogu se sada bez straha javiti svom Centru za socijalnu skrb i prijaviti se za evaluaciju za posvojenje.

- Još uvijek nam je teško povjerovati da smo doživjeli ovakav rasplet situacije. Očekivali smo dugačku pravnu odiseju i odlazak na Europski sud za ljudska prava. No Upravni sud u Zagrebu postupio je ispravno, poštujući Ustav Republike Hrvatske, međunarodne konvencije i naše zakone, i presudio u korist naših članova Mladena Kožića i Ive Šegote. Veoma smo sretni zbog ove presude, ne samo zbog Mladena i Ive, nego zbog svih drugih parova koji razmišljaju o posvajanju i koji na taj način žele proširiti svoju obitelj, rekao je medijima predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

Sad je na potezu Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje bi budućim postupcima trebalo ispraviti nepravdu, uzevši u obzir zakone, Ustav, konvencije i odluku Ustavnog suda za udomiteljstvo koja se može i smije vezati za posvojenje, poručuju iz Duginih obitelji.

- Mi već pet godina ponavljamo jedno te isto: građanke i građani Republike Hrvatske ne smiju biti diskriminirani zbog svoje seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta i svi moraju imati jednaka prava, Ustav je tu jasan da ne može biti jasniji. Bez obzira na to trebamo li platiti porez, tražimo li posao, ili ako želimo postati udomitelji ili posvojitelji, to što smo gej, lezbijke, biseksualne osobe ili heteroseksualni ne bi trebalo biti bitno. Što se posvajanja tiče, nečiju podobnost treba procijeniti struka, a ne politika, dodao je Martinović.

Istaknuli su i kako je paradoksalno što u udruzi imaju osobe koje su pojedinačno postale posvojitelji i nisu imale nikakve probleme u procjeni jer ih nitko nije pitao za seksualnu orijentaciju.

- Također, vidimo diskriminaciju i u slučajevima medicinski potpomognute oplodnje i problema s djecom koja su rođena u inozemstvu i čije rodne listove u Hrvatskoj ne znaju kako ih priznati. To su neke buduće tužbe koje će slijediti. Pokušat ćemo učiniti sve kako bi svi bili ravnopravni, istaknuo je Martinović. 

Podsjetimo, u svibnju 2016. godine Kožić i Šegota prijavili su se u lokalni Centar za socijalnu skrb u želji da postanu posvojitelji. Njihov zahtjev uredno je zaprimljen, ali nakon nekoliko mjeseci odbijeni su samo zato što su u životnom partnerstvu. Nakon odbijanja, odlučili su tužiti tadašnje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Sudski je postupak završio u njihovu korist, presudom koja eksplicitno navodi kako ne smiju biti diskriminirani zbog toga što su u životnom partnerstvu.

Dugine obitelji: Životnim partnerima otvorena vrata posvojenju

Dugine obitelji: Životnim partnerima otvorena vrata posvojenju

Foto: Vijesti / HRT

Ovu su presudu Upravnog suda dobili i u resornom Ministarstvu obitelji i socijalne politike. Ministar Aladrović kazao je da još analiziraju pravne mogućnosti same presude. U SDP-u kažu kako je za njih presuda očekivana.

- Ono što ja u ovom trenutku ne bi komentirao, s obzirom da se radi o nepravomoćnoj presudi, sam njen meritum. Politički stav HDZ-a je izražen i kroz Obiteljski zakon i Zakon o udomiteljstvu tako da u ovom trenutku bih se zadržao na tome. Naravno s druge strane da mi na neki način potpuno podržavamo legitimitet i legalnost samih sudova tako da odluke nakon što budu pravomoćne će se poštivati, rekao je Josip Aladrović, ministar rada.

- Ovdje se, po mom shvaćanju, radi o primjenama stajališta Europskog suda za ljudska prava, koji kažu da istospolni parovi bi trebali biti izjednačeni s izvanbračnim, rekao je Arsen Bauk (SDP).Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!