Istražni zatvor za trojicu osumnjičenih, Jurinić priznao krivnju, Blažević porekao

18.06.2021.

08:05

Autor: HRT

Jednomjesečni pritvor za trojicu osumnjičenih, Jurinić priznao krivnju

Jednomjesečni pritvor za trojicu osumnjičenih, Jurinić priznao krivnju

Foto: Dnevnik HTV-a / HRT

Voditelju Odjela za hitne intervencije u GSKG-u Nevenu Blaževiću (54) te dvojici građevinara Davoru Režeku (49) i Slaviši Veljkoviću (51) određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog primanja i davanja mita radi namještanja poslova na zgradama u Zagrebu. Vlasnik tvrtke "Kum Grading" Mario Jurinić rano jutros pušten je iz pritvora. Kako HTV neslužbeno doznaje, Jurinić je priznao sve što mu se stavlja na teret.

Rekao je kako je davao mito Nevenu Blaževiću, šefu Odjela za hitne intervencije GSKG-a. Zauzvrat mu je namještao poslove s tom gradskom tvrtkom.

Upravo je Neven Blažević prvookrivljeni, centralna figura u cijeloj priči. Uskok ga tereti da je za tri građevinske tvrtke namještao poslove. Radilo se o građevinskim poslovima, kao i poslovima sanacije zabatnih zidova, krovova i ostalog - i to za razdoblje prije, ali i nakon potresa.

Sva trojica okrivljenika koji su se danas pojavili na istražnom ročištu na Županijskom sudu u Zagrebu, sljedećih mjesec dana provest će u istražnom zatvoru, i to po dvije točke: zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Igor Cišper, odvjetnik prvookrivljenog Nevena Blaževića, rekao je kako je njegov klijent iznio obranu i porekao krivnju.

Za što ih se tereti?

Četvorici okrivljenika na teret se stavlja davanje i primanje mita. Konkretno, Nevena Blaževića, šefa Odjela za hitne intervencije GSKG-a, tereti se da je od početka 2020. do sredine ovog mjeseca trima građevinskim tvrtkama dogovarao poslove s tvrtkom u kojoj je radio. Riječ je o građevinskim poslovima i poslovima hitne sanacije na zgradama kojima je upravljao GSKG.

Zauzvrat je dobivao mito, proviziju od 10-ak posto ugovorenih iznosa ili neku drugu nagradu, ovisno o poslu. To su poslovi vrijedni od 600 do 800 tisuća kuna. Radilo se o sanaciji zabatnih zidova, krovišta, dimnjaka - sve ono što stanari, odnosno suvlasnici plaćaju iz same pričuve. Ono što se također spominje jest da je Blažević dogovorio i radove na svom privatnom stanu, radilo se o nekim rekonstrukcijskim radovima, a zauzvrat je navodno u jednoj gradskoj tvrtki zaposlio suprugu jednog od okrivljenika, javila je Jelena Bokun za Dnevnik HTV-a.

Uhićenja u GSKG-u komentirali su danas gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević te ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić. Izrazili su nadu da će ova akcija obeshrabriti sve one koji su od obnove željeli nezakonito profitirati.

- Ukoliko se utvrdi da je netko zlorabio svoj javni položaj da bi sebi pribavio nepripadajuću materijalnu korist, i to upravo na obnovi nakon potresa, za mene je to jednako kao ratno profiterstvo. Ja ne mogu zamisliti ništa gore od toga, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu, rekao je kako misli da će ta akcija pripomoći u raščišćavanju situacije oko obnove te onemogućiti da se takve akcije, "koje su potpuno neshvatljive i neprimjerene", događaju ubuduće.

Odvjetnici okrivljenika za HTV

- To je jedan privatnik koji je slijedom nekakvih okolnosti, loših po sebi, završio tu gdje jest. Stariji je gospodin, nije kažnjavan, uredno podmiruje obveze prema državi. Na kraju krajeva, on je teški bolesnik. Imao je srčanih problema, tlak, jetra, bubreg. U biti to su iznimke, gdje bi on teško i završio u istražnom zatvoru, rekao je za HTV Jurinićev odvjetnik Petar Petrović.

Dobriša Rubes, odvjetnik drugookrivljenog Davora Redžeka, rekao je pak za HTV da smatra kako njegov klijent nije ni mogao imati svojstvo počinitelja kaznenog djela.

- Mislim da su predstavnici stanara ti koji su angažirali tvrtke za obnovu zajedničkih dijelova nekretnina, a ne osobe iz GSKG-a, kazao je za HTV.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!