Sumnjivi poslovi započeli i prije, a nastavljeni su s protupotresnom obnovom

17.06.2021.

19:32

Autor: jelena Bokun/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

USKOK uhitio četiri osobe zbog gospodarskog kriminala u GSKG-u

USKOK uhitio četiri osobe zbog gospodarskog kriminala u GSKG-u

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Tijekom jutra u akciji USKOK-a i policije uhićene su četiri osobe povezane sa sumnjama u gospodarski kriminal u tvrtki Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, jednoj od "tvrtki kćeri" Zagrebačkog holdinga. Navodne malverzacije vezane su uz hitne intervencije u posljednjih godinu i pol na zgradama kojima upravlja GSKG.

Galerija
USKOK uhitio četiri osobe zbog gospodarskog kriminala u GSKG-u, Foto: Dnevnik/HRT
USKOK uhitio četiri osobe zbog gospodarskog kriminala u GSKG-u, Foto: Patrik Macek/PIXSELLUSKOK uhitio četiri osobe zbog gospodarskog kriminala u GSKG-u, Foto: Dnevnik/HRT

Među uhićenima je i Neven Blažević zvan Ćiro, šef odjela za hitne intervencije GSKG-a.

USKOK ga tereti da je trima građevinskim tvrtkama namještao poslove s GSKG-om, pa za to uzimao mito. Navodno 10 posto od vrijednosti ugovorenih radova. Uhićeni su i direktori tih tvrtki.

- Podržavamo sve napore svih istražnih tijela da se uvede reda, da se raščiste svi sumnjivi poslovi u Zagrebačkom holdingu. Ukoliko se pokaže da su ti sumnjivi poslovi povezani s kriminalom u obnovi nakon potresa, onda je to dno dna, izjavio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

GSKG bez komentara, kao i Zagrebački holding. Uhićenja povezana s gradskom tvrtkom koja održava čak 85 posto zgrada u Zagrebu komentirao je novi predsjednik Gradske skupštine.

- Ukoliko postoje nezakonitosti i kriminal u gradu Zagrebu, naravno da očekujemo od policije i svih unutar kaznenog sustava, nadležnih tijela da odrade svoj posao, rekao je Joško Klisović, predsjednik Skupštine Grada Zagreba (SDP).

Čini se da je priča započela i prije zagrebačkog potresa, a nastavljena s protupotresnom obnovom. Sumnje o gospodarskom kriminalitetu u gradskoj tvrtki komentirala je i bivša zamjenica pokojnog gradonačelnika Bandića.

- Ne zvuči mi dobro, ali ne znam zašto mislite da bih ja o tome trebala imati neka posebna saznanja, kaže Jelena Pavičević Vukičević, bivša zamjenica gradonačelnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!