Ulica u Zagrebu, hrvatska rekorderka po pucanju cijevi

14.09.2022.

16:32

Autor: Josip Gavranović/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Slanovečka ulica u Zagrebu, hrvatska rekorderka po pucanju cijevi

Slanovečka ulica u Zagrebu, hrvatska rekorderka po pucanju cijevi

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

U zagrebačkom naselju Dankovec - u Slanovečkoj ulici vodovodne cijevi su toliko puta pukle da su stanari već prestali brojiti. Toliko intervencija na sanaciji ne pamte ni najstariji stanovnici. Zbog svega stanari gube strpljenje i kažu - pucaju cijevi i mi s njima.

Zbog 17 intervencija i pucanja vodovodnih cijevi u posljednja dva mjeseca - Slanovečka ulica u Zagrebu trenutačno je neslavni rekorder u Hrvatskoj. Prije nekoliko dana iz cijevi vodovodne cijevi tekao je potok, a danas nakon sanacije - voda opet probija.

- Stalno puca. Unutar 60 dana su bili 17 puta tu. Svaki iskop, kako su rekli sami radnici - košta oko 30 tisuća kuna. Sad pomnoženo 17 puta 30 - to je pola milijuna. Mogli su napraviti bar 100 metara, cijevi zamjeniti, kaže Božidar Malčić, stanovnik Dankovca.

Vodovod je pušten daleke 1964., a cijevi su od salonita, kažu stanari. Život u takvim uvjetima za većinu je neprihvatljiv. Cijev pukne, vode nema po nekoliko dana. Zatim se cijev popravi i opet pukne, kažu.

Ni nakon desetog pucanja cijev nije zamijenjena 

Pitaju se zašto se nakon desetog pucanja nije išlo u izmjenu kompletne cijevi. Pisali su vodovodu i odvodnji no odgovori su, kažu stanari, najblaže rečeno smiješni. Odgovornost u VIU prebacuju na Mjesni odbor iz kojega pak tvrde kako oni ne mogu učiniti ništa nego pisati nove dopise i zamolbe. Sve skupa izgleda dosta neozbiljno. 

- Krpaju sa starim stvarima i nema konkretno odgovora - tko bi trebao doći i reći: "OK, imamo problem u dužini od 100, 200 ili 500 metara". Neka netko dođe i neka netko kaže gdje je problem i neka ga riješi, traži Ivica Ivanović, MO Dankovec.

U vodoopskrbi i odvodnji odgovaraju kako je u tijeku rekonstrukcija vodoopskrbnih cjevovoda od vodospreme Hercegov gaj prema Cesarima do prekidne komore Slanovec.

"ViO d.o.o. je dana 09.09.2022. godine završila radove na tehničkom unapređenju regulacije tlaka u navedenim cjevovodima. Predmetnim radovima omogućena je preciznija regulacija tlaka i stabilniji tlak te je normalizirana i osigurana nesmetana vodoopskrba predmetnog područja", poručuju.

Ne promjeni li se i tada nešto - stanari najavljuju blokadu ulice i to 17 puta po 17 minuta - simbolički za svaku sanaciju izvedenu u posljednje vrijeme. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!