12:57 / 07.02.2021.

Autor: HRT/Hina

HZJZ odgovara umirovljeničkim udrugama o cjepivu AstraZenece

Cijepljenje starijih cjepivom AstraZenece

Cijepljenje starijih cjepivom AstraZenece

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) zatražili su od Nacionalnog stožera civilne zaštite da daljnje cijepljenje AstraZenecinim cjepivom ograniči na mlađe od 65 godina. Iz HZJZ-a su poručili da se cijepljenje ne bi trebalo odgađati.

Epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Iva Pem Novosel, kazala je kako smatra "da u Hrvatskoj nije situacija da bi trebalo odgađati cijepljenje". 

- Nakon što se primi prva doza, za tri tjedna razvije se učinkovitost. Kada se prime pune dvije doze s maksimalnim razmakom od 12 tjedana, učinkovitost je  čak oko 82%, kazala je  Pem Novosel. 

Traže da se cijepljenje tim cjepivom ograniči na populaciju do najviše 65, odnosno 60 ili 55 godina. Navode da su tako odlučile i brojne europske države poput Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske, Švedske, Danske, Norveške, Belgije, Poljske i Mađarske, a Švicarska je privremeno obustavila cijepljenje svih dobnih skupina.

- I hrvatskim vlastima poznato je da su sve te države naručene i isporučene količine tog cjepiva odlučile upotrijebiti za mlađu populaciju, osobito za zaposlene u javnim službama. Za stariju populaciju ne žele upotrijebiti cjepivo za koje nema dovoljno podataka da je učinkovito za njihovu dob, ističu SUH i MUH u priopćenju.

Napominju i da je to cjepivo testirano na samo 660 osoba od 65 i više godina te se ne smatra dovoljno provjerenim glede stope učinkovitosti za tu dobnu skupinu. Dodaju i da su u drugim državama odgovornost osiguranja najučinkovitijeg cjepiva za najranjiviju skupinu starijih građana preuzele vlade i službene institucije. U Hrvatskoj se putem medija odgovornost grubo prebacuje na pojedince i zastrašuje ih se pitanjem hoće li i kada doći do učinkovitijeg i provjerenog cjepiva ako odbiju AstraZenecino, tvrde udruge i dodaju da se "starije građane poziva da uzmu ono što je trenutačno dostupno, umjesto da Vlada preuzme odgovornost za dobavljanje odgovarajućeg cjepiva". 

Očekuju posebnu skrb i tretman 

Neprihvatljivim smatraju to što hrvatski epidemiolozi "hladnokrvno" priznaju kako je točno da još nema dovoljno podataka o učinkovitosti cjepiva AstraZenece, ali navode da će i to cjepivo spriječiti teži oblik bolesti ili smrt. Neprihvatljivo im je i to što epidemiolozi upozoravaju da će se stariji "načekati" za drugo cjepivo. Nadalje, udruge ističu da eksponencijalni rast rizika od smrti nakon 65. starijim osobama daje za pravo da, kao i u drugim europskim zemljama, očekuju posebnu skrb i tretman, a ne da ih se uvjerava - bolje išta, nego ništa.

SUH i MUH očekuju će predsjednik Republike i premijer poduzeti žurne mjere kako bi se spriječilo eksperimentiranje s hrvatskim građanima starije dobi, barem dok AstraZeneca ne provede dodatna istraživanja o učinkovitosti cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!