15:35 / 29.01.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

UNICEF pruža psihosocijalnu podršku u Sisačko-moslavačkoj županiji

UNICEF pruža psihosocijalnu podršku

UNICEF pruža psihosocijalnu podršku

Foto: Ilustracija / Pixabay

Mobilni timovi odabranih stručnjaka za psihosocijalnu podršku djeci i obiteljima na području Gline, Petrinje i Siska počeli su sa svojim aktivnostima, a prioritet su udomiteljske obitelji jer su u najvećem riziku.

Pružanje psihosocijalne podrške u Sisačko-moslavačkoj županiji počelo je zahvaljujući suradnji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike s Društvom za psihološku pomoć uz podršku UNICEF-a, priopćio je u petak Međunarodni fond za djecu.


Tijekom početne faze programa mobilni timovi prioritet će dati podršci udomiteljskim obiteljima, posebno onima čije su kuće oštećene, te obiteljima u najvećem riziku uključenima u programe socijalne skrbi.


U područjima najteže pogođenima potresom 32 udomiteljske obitelji


Ukupno je u Sisačko-moslavačkoj županiji 49 udomiteljskih obitelji, a njih 32 žive u područjima najviše pogođenima potresima. U udomiteljske obitelji na području Sisačko-moslavačke županije smješteno je 125 djece, a 82 ih živi u Sisku, Petrinji i Glini.


Mobilni timovi će u suradnji s centrima za socijalnu skrb posvetiti posebnu pozornost obiteljima koje su se i prije potresa suočavale s različitim rizicima, ali sad ih teže proživljavaju i ostaju u opasnosti od veće socijalne i ekonomske isključenosti.


Marina Ajduković iz Društva za psihološku pomoć i Studijskog centra socijalnog rada zagrebačkog Pravnog fakulteta istaknula je da je u okolnostima koje nastaju kao posljedica prirodnih katastrofa, poput potresa, važno djeci i mladima te njihovim obiteljima pružiti psihosocijalnu podršku kako bi se smanjila njihova uznemirenost, strah i psihološka patnja.


Navela je da su iskustva iz zemalja koja su često pogođena potresom, primjerice Japana i Čilea, pokazala da simptomi anksioznosti djece značajno rastu u prvim mjesecima nakon ovakvih traumatskih događaja.


Oko 50 posto djece i nakon šest mjeseci pokazuje anksiozne smetnje


Oko 50 posto djece i nakon šest mjeseci pokazuje različite anksiozne smetnje te, iako se većina djece postepeno oporavi nakon potresa, njih 25 do 30 posto iskazuje kronične ili produžene simptome depresivnosti i/ili anksioznosti, upozorila je Ajduković.


Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo istaknula je da su djeca najranjivija upravo u vrijeme krize, dok se roditelji, skrbnici, obitelji i zajednice pokušavaju nositi s teškim okolnostima.


- Psihološka podrška iznimno je važna obiteljima i djeci kako bi se osigurale okolnosti u kojima mogu izraziti svoje osjećaje, pronaći mehanizme za izgradnju otpornosti i vratiti u živote bar djelić izgubljene radosti, kazala je.


U suradnji s partnerima na terenu, UNICEF će organizirati prostore i mjesta za igru i psihosocijalnu podršku za djecu u privremenim kontejnerskim naseljima i skloništima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!