18:59 / 08.10.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

UV Srebrnjak: Dajemo ostavke zbog negativnih posljedica izbora Richtera

Upravno vijeće podnijelo ostavku

Upravno vijeće podnijelo ostavku

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednica i članovi Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak u petak su dali ostavke smatrajući se odgovornima za neočekivane negativne posljedice vezane uz naknadna saznanja o javnom djelovanju Darka Richtera kojeg su bili izabrali za ravnatelja bolnice.

U pismu zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću istaknuli su kako im je Richter podnio pismenu ostavku, ali da, unatoč tome, žele odstupiti i ponijeti odgovornost za takav tijek događaja jer smatraju da je to nužno za dobrobit bolnice.

Pojasnili su da su se u izboru Richtera bili vodili isključivo činjenicama dostupnima u postupku izbora i razgovorima s kandidatima te vjerujući da je on najkvalificiraniji kandidat za upravljanje bolnicom koja je pred brojnim izazovima, kao i da njegove stručne i upravljačke sposobnosti najbolje odgovaraju kriterijima natječaja i potrebama bolnice.

"U izboru nismo uzimali u obzir njegove stavove, niti smo bili svjesni svih njegovih dotadašnjih istupa u javnosti. U kasnijoj javnoj komunikaciji isticani su njegovi stavovi o medicinski potpomognutoj oplodnji koji su izazvali kontroverze u javnosti, za koje se većina nas izjasnila da ih ne dijelimo", stoji u pismu predsjednice UV-a Sanje Kolaček te članova, Tomislava Lauca, Marka Turudića i lvane Novoselec.

Richter se danas povukao iz procesa izbora i imenovanja za mjesto ravnatelja Dječje bolnice, a samo imenovanje izazvalo je burne reakcije u javnosti zbog njegovih vrijednosnih stavova, poput izjave da je umjetna oplodnja "na neki način predstavlja silovanje u epruveti".

U pismu ostavke UV Dječje bolnice navode i da posljednje saznanje o Richterovim izjavama na simpoziju Hrvatske pravoslavne crkve, a koje su danas prenijele "Novosti", ocjenjuju govorom mržnje i neprihvatljivom štetom koja je nanesena ugledu bolnice, Grada Zagreba kao osnivača, pa i njihovom osobnom ugledu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!