Najbolji način kako se boriti protiv zloporabe podataka je edukacija

02.12.2022.

15:08

Autor: HRT/IMS

Uredba o zaštiti osobnih podataka

Uredba o zaštiti osobnih podataka

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Uredba o zaštiti osobnih podataka u Hrvatskoj se primjenjuje od 2018. Svrha je zaštita privatnog života i temeljnih sloboda u prikupljanju, obradi i korištenju osobnih podataka radi sprječavanja i sankcioniranja zloporaba. 


Najbolji način kako se boriti protiv zloporaba je edukacija koja daje osjećaj sigurnosti i pojedincima i sustavu, posebno u ovom našem digitalnom dobu - poruka je Hrvatskog centra za zaštitu osobnih podataka Feralis.

- Svi smo se na jedan ili više načina susreli s različitim oblicima "fishing"-a u svom radnom okruženju, a mnogi i privatno. Znači to je internetski pokušaj prevare gdje vas netko navodi da kliknete određeni link trudeći se biti uvjerljiv što nažalost često puta i uspije. To nema nikada dobru namjeru, jedini cilj je navesti žrtvu da dođe do gubitka; to mogu biti financijski gubici, zakonski ili regulativni rizici, izjavio je Marko Krečak, predsjednik Hrvatskog centra za zaštitu osobnih podataka.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!