Jeftiniji i brži upis u gruntovnicu

13.02.2023.

07:02

Autor: Vibor Vlainić/Dnevnik/HRT

Umjesto odlaska u gruntovnicu - posjet javnom bilježniku ili odvjetniku

Umjesto odlaska u gruntovnicu - posjet javnom bilježniku ili odvjetniku

Foto: Zarko Basic / PIXSELL

Tko kupuje stan, više ne mora u gruntovnicu. Upisivanje u zemljišne knjige sada se obavlja putem javnih bilježnika ili odvjetnika. Država time želi modernizirati svoj sustav. Na papiru bi za građane upis trebao biti i nešto jeftiniji nego prije.

Umjesto odlaska u gruntovnicu - posjet javnom bilježniku ili odvjetniku. Prema novom zakonu, to je jedini način za upis u zemljišne knjige.

- Za građane je to u svakom slučaju bolje jer oni na svakom mjestu imaju javnog bilježnika ili odvjetnika. Mogu izabrati preko koga će podnijeti prijedlog. Međutim, ono što je uvijek najbitnije - cijena je ostala ista, kaže Mirela Fućkar, ravnateljica Uprave za građansko, trgovačko i upravno pravo.

Do sada je upis u zemljišnu knjigu stajao malo više od 33 eura. Od sada bi trebao iznositi manje od 30 eura.

- Cijeli sustav koji ide u usklađivanje, sustav zemljišnjih knjiga - zapravo dovodi do dobre stvari. Od rješavanja zemljišnoknjižnog stanja do mogućnosti boljeg raspolaganja nekretninama i svojim vlasništvom. Samo će vjerojatno trebati malo vremena da se ljudi naviknu na sustav, tvrdi odvjetnica Maja Gorupić.

Cilj - elektroničko poslovanje

Odvjetnike i javne bilježnike čeka više posla, ali kažu i da novi sustav znači veću pravnu sigurnost za građane.

- Cilj je elektroničko poslovanje sudova, odnosno elektroničko poslovanje u zemljišnim knjigama. Mi imamo elektroničku zbirku isprava, skeniramo sve ulazne dokumente i na sudovima. Tako će nam sada elektroničkim putem dolaziti svi dokumenti. Imat ćemo više prostora da zemljišnoknjižni referenti rade na samim predmetima s manje administriranja. Tako da ćemo ubrzati sve postupke, tvrdi Mirela Fućkar.

Sve to ne znači da građani više uopće neće odlaziti u gruntovnice. Stanje u zemljišnim knjigama građani mogu provjeriti elektronskim putem, ali tko to ne želi ili neće, može doći i osobno još uvijek u zgradu gruntovnice.

U Ministarstvu se nadaju da će za nekoliko godina, kada se osiguraju tehnički uvjeti, svatko moći samostalno predati zahtjev u zemljišnu knjigu putem sustava e-građani.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!