19:31 / 01.10.2020.

Autor: I.Z./HRT/Hina

USKOK proširio istragu protiv Kovačevića i još jedne osobe koja mu je sakrila novac

fOTO: Marko Prpic/PIXSELL, arhiva

fOTO: Marko Prpic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je na priznanje krivnje spremno još petero osumnjičenika.
USKOK je danas proširio istragu u aferi "Janaf" protiv bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića i još jednog muškarca koji mu je, kako tvrde, sakrio novac "iako je znao da ta gotovina potječe od kaznenog djela". Ukupan broj osumnjičenih u ovoj istrazi time se popeo na 14.

➡️
GONG prijavio dužnosnike i suca koji su posjećivali Kovačevićev klub USKOK je, ne navodeći identitete, danas izvijestio da je "donio rješenje o proširenju istrage protiv dvojice okrivljenika "zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela pranja novca i poticanja na pranje novca".

USKOK sumnja da je Kovačević u razdoblju od 16. do 29. rujna 2020. nakon što je saznao da se priprema njegovo uhićenje te pretraga nekretnina, odnosno pokretnina kojima se koristi, "u cilju da onemogući pronalazak i oduzimanje gotovine koju je pribavio počinjenjem kaznenog djela" od 14-okrivljenog zatražio da primi i sakrije 2.593.800 kuna, 247.200 eura i 20.000 švicarskih franaka. ➡️ Afera "Janaf": Nakon Jelisaveca krivnju priznali Gašparac i Maras

Novi osumnjičenik na to je pristao "iako je znao da ta gotovina potječe od kaznenog djela" i navedeni novac sakrio u svom stanu. USKOK je ranije u aferi "Janaf" pokrenuo istragu protiv ukupno 13 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima. ➡️ Grgić i Barišić odvedeni u Remetinec

Uz glavne aktere te korupcijske afere - vlasnika Elektroprometa Kreše Peteka, direktora Janafa Dragana Kovačevića, gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića pod istragom su i Tomislav Jelisavec, Katarina Gašparac, Zvonko Maras, Mirjana Prodan, Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Iva Šuler i Ljubomir Perušić.

USKOK jedino za Ivu Šuler nije tražio određivanje istražnog zatvora, iz kojega su, nakon priznanja nedjela, pušteni Jelisavec, Gašparac i Maras. Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je na priznanje krivnje spremno još petero osumnjičenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!