Kreće školska godina: Provjerili smo ima li gužvi u knjižarama?

01.09.2021.

16:44

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Knjižara

Knjižara

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Još nas nekoliko dana dijeli od početka nove školske godine. I dok se još raspravlja o primjeni epidemioloških mjera u školama, nošenju maski i sličnome, djeci i njihovim roditeljima glavna su briga školske knjige i pribor koji treba kupiti. No za razliku od prijašnjih godina, nema gužvi pred knijižarama. Razlog tomu su internetske trgovine, preko kojih je lakše i brže naručiti. 

Srednjoškolac Stjepan iz Đakova spreman je za školu. Većina knjiga i pribor, kupljeni su.

- Neke nam nedostaju pa idemo provjeriti da li ih ima ovdje. Sad je prvi razred upisao pa da ima nove, a kasnije ćemo vidjeti, kaže Anita Jančikić, iz Đakova.

Po zadnje udžbenike došli su u jedan osječki antikvarijat.

- Mi smo 40 posto jeftiniji od novih udžbenika, znači kad se kupuje u knjižarama 40 posto smo jeftiniji, imamo stvarno nove udžbenike, kaže Dora Majer iz antikvarijata.

Cijena novih udžbenika i radnih bilježnica za srednju školu otprilike je oko 2 tisuće kuna, stoga je svaka ušteda dobro došla. Knjige su ovdje uglavnom u dobrom stanju.

Oni koji ne kupe rabljene, nove nabavljaju preko web trgovina ili pak u osječkim knjižarama. Oni su se na vrijeme pripremili i još sredinom srpnja krenuli s isporukom knjiga.

- Mogu reći da zaista 95 posto čak 99 posto nam je stiglo i mi uvijek kažemo kupcima da podignu ono što je došlo. Mi uvijek njima rezerviramo, čuvamo i kad stigne, javimo, kaže Ivica Vuletić, vlasnik knjižare.

Tek rijetki kupuju u posljednji trenutak.

- Znate i sami, iz nekih razloga ljudi čekaju do zadnjega, možda misle da će nešto negdje dobiti ili od starijeg brata naslijediti i onda uvijek se stvori mala gužva, ali mislim da nisu velike gužve, kaže Vuletić.

Kako god, više nema velikih redova pred knjižarama kao nekada. A čini se i da je kupnja udžbenika i radnih bilježnica za školu puno brža i jednostavnija nego prije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!