Ustavne promjene: HDZ optimističan, oporba skeptična

05.12.2022.

14:51

Autor: Hina/HRT/R.S.

Sjednica Sabora

Sjednica Sabora

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Uoči sutrašnje rasprave o Prijedlogu nacrta promjene Ustava RH, kojim se mijenjaju odredbe koje se tiču isključivo referenduma, HDZ je izrazio optimizam da će postići dvotrećinsku većinu, dok lijeva oporba i dalje inzistira da se i pitanje pobačaja riješi na ustavnoj razini.


- Izmjene Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu donose se u tri koraka i sutra smo na drugom koraku. Nakon što smo proveli četiri kruga konzultacija vladajućih i oporbe, na početku ulaska u promjene Ustava dali smo okvir proizašao iz rasprave o Zakonu o referendumu, kazao je Branko Bačić (HDZ).


Podsjetio je da su tada sve političke stranke izrazile stav da je Zakon apsolutno podnormiran kada je riječ o neposrednom izjašnjavanje građana na referendumu. I tu smo, kaže, bili apsolutno suglasni da je potrebno ne samo donijeti novi Zakon nego i Ustav i Ustavni zakon o Ustavnom sudu, a i danas smo tog stava.


- Širenje pitanja koja bi trebalo drugačije definirati u Ustavu apsolutno ne može uspostaviti dvotrećinsku većinu u Saboru, kazao je Branko Bačić o uvrštenju prava žene na izbor, odnosno, pobačaja u Ustav.


Istaknuo je da ipak vjeruje da "postoje vrata kroz koja se može proći" da se uspostavi 101 ruka i da se ostane na predloženim izmjenama Ustava.


- Realan sam i mislim da ćemo do trećeg čitanja naći dovoljno zajedničkih interesa da u Ustav uvedemo ono oko čega smo suglasni, pogotovo zato što je prijedlog o kojem ćemo sutra raspravljati dobrim dijelom modificiran u skladu s promišljanjima velikog dijela oporbe, smatra Bačić.


Upitan jesu li mu iz oporbe izrijekom potvrdili da su spremni podržati predložene promjene, odgovorio je da rezolutno nisu, ali, dodao je, ipak vjeruje u njihovu potporu zbog toga što sudjeluju u raspravi i zato što ni u jednom trenutku nisu rekli da neće podržati.


Nađ: Kad govorimo o kvorumu birača, vladajući kažu da kucamo na otvorena vrata


Vesna Nađ (Socijaldemokrati) rekla je da je na zadnjoj sjednici Odbora za Ustav zapravo predložena "soft verzija" te da su Arsen Bauk i ona bili suzdržani jer, kaže, izmjene koje su sad predložili vladajući idu na našu vodu.


 - Smanjio se kvorum birača koji mogu zatražiti državni referendum s 10 posto postojećih na 250.000. Ja sam predložila smanjenje još na 200.000, a vladajući su rekli da kucamo na otvorena vrata, što pozdravljamo, kazala je.


Po pitanju pobačaja rekla je da je Bauk predložio rješenje da se onemogući Ustavnom sudu da promijeni svoje stajališta ako je već jednom donio odluku o istoj stvari. Dakle, 2017. je Ustavni sud odlučio da odbija zahtjev za utvrđenje ustavnosti zakona o pobačaju, prema tome, ako se to prihvati, to bi nama bilo prihvatljivo, pojasnila je.


Međutim, ako se ne prihvati, mi ćemo dignuti ručnu kočnicu, bit ćemo protiv. Tražimo osigurač da se pravo žena ne umanjuje, osnovno nam je to da se dosegnuta razina ljudskih prava ne umanjuje, a to su upravo prava žena, nacionalnih manjina. Nama su to svjetonazorska pitanja o kojima nema rasprave. Ako to ne budemo imali u ovim izmjenama, dižemo ručnu kočnicu, poručila je Nađ.


Na pitanje ima li dojam da je vladajućima s druge strane prihvatljivo to alternativno rješenje kroz ustavni zakon o Ustavnom sudu što se tiče pobačaja, Nađ je odgovorila kako nisu decidirano rekli ne. Tako da mi se čini da bi mogli to prihvatiti, osim ako im govor tijela nije bio drugačiji nego što zapravo misle, kazala je.


Peđi Grbinu (SDP) fantastično je da HDZ čitavo vrijeme i oko Ukrajine i oko Ustava doziva konsenzus za odluke za koje oni smatraju da bi se trebale donijeti dvotrećinskom većinom, "a taj konsenzus ne pokušavaju postići, ne razgovaraju ni s kim, ne uvažavaju ničija stajališta". Ustavne promjene koje će sutra biti na dnevnom redu ne možemo podržati jer u njima nije uvaženo baš ništa od primjedbi koje su drugi uputili, bilo u saborskoj raspravi, bilo u raspravi kroz javno savjetovanje, dodao je.


Grbin: Vladajući hoće konsenzus, a tjeraju svoje


U međuvremenu smo pozvani na konzultacije, nakon kojih se nije ništa pomaknulo. Mi razgovaramo, a od toga ne bude ništa zato što HDZ tjera svoje. Prvo su rekli da će nakon pristupanja promjeni Ustava ići u razgovore da se postigne široki konsenzus i onda drugi prijedlog imamo gotovo isto kao što je bilo na početku, kazao je Grbin te poručio da SDP ima ujednačen stav i da prijedlog u ovom obliku neće podržati.


Istaknuo je da i dalje inzistiraju da pobačaj bude u Ustavu. Na pitanje zašto HDZ ima dojam da će doći do izmjena Ustava u ovakvom obliku kako ga predlažu, Grbin je kratko odgovorio da ne zna.


Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) podsjetila je da su u pregovorima postavili nekoliko uvjeta snižavanje praga, odnosno, broja osoba koja moraju glasati za referendumsku opciju i to su obećali da će nešto sniziti. Usto, napominje, tražili smo da Ustavni sud prethodno ne ocjenjuje svako pitanje te da se otvori prostor za razgovor i o drugim ustavnim izmjenama, a za nas je ključno pitanje regulacija pobačaja, odnosno, sloboda izbora svake žene.


Benčić ne zna otkud HDZ-u razloga za optimizam oko postizanja dvotrećinske većine za ustavne promjene, ali, kako je rekla, "imaju povijest skupljanja žetončića", pa možda negdje u tom grmu leži zec.


Naš će Klub glasati unisono i nećemo dati podršku takvim izmjenama Ustava dok god ne dobijemo garanciju da će se pravo žena na izbor zaista osigurati na svim razinama, a za sada je nemamo niti volje za opsežnije promjene Ustava, pa nemaju našu podršku, poručila je.


Zvonimir Troskot (Most) kratko je kazao da još raspravljaju o promjenama Ustava te da će stav imati tijekom poslijepodneva "kada vide sve rizike i benefite" koje prijedlog donosi.


Što se tiče uvrštenja pobačaja u Ustav, mi se tim stvarima ne bavimo u ovom trenutku jer imamo ozbiljnih gospodarskih problema poput inflacije i ekonomski izuzetno teške 2023. godine. Razmatramo te probleme, a pobačajem se ne bavimo, kazao je Troskot.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!