Ustavni sud potvrdio ništetnost valutne klauzule u CHF

03.02.2021.

14:38

Autor: T.V./HRT/Hina

Švicarski franak

Švicarski franak

Foto: HRT / HTV

Ustavni sud odbio je 3. veljače 2021. sve ustavne tužbe banaka protiv revizije Vrhovnog suda RH kojom je potvrđena pravomoćna presuda suca Radovana Dobronića, objavila je udruga Franak. 

- Udruga Franak pobijedila je svih osam tuženih banaka koje više nemaju pravnih lijekova u Hrvatskoj i na temelju kolektivne tužbe dobila je neoborivo kolektivno utvrđenje ništetnosti valutne klauzule i promjenjive kamatne stope u svim kreditima tih banaka s valutnom klauzulom CHF!, priopćila je udruga.

To sada znači, naglašava se u priopćenju, da više nema ni teoretske mogućnosti, ni ikakvog pravnog lijeka u Hrvatskoj kojim bi osuđene banke mogle ukinuti bilo koji dio presude suca Radovana Dobronića.

Odvjetnica Nicole Kwiatkowski vodila je postupak na Trgovačkom sudu, a odvjetnica Ines Bojić je 2015. napisala ustavnu tužbu za udrugu Franak.

Šeparović:  Sada je napokon okončan kolektivni spor

- Sada je napokon okončan kolektivni spor u kojem su podnositelji tvrdili da su nepoštene ugovorne odredbe o valutnoj klauzuli i promjenjivoj kamatnoj stopi u švicarskim francima. Time su ti postupci u Hrvatskoj okončani, izjavio je Hini predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Odluka Ustavnog suda

Odluka Ustavnog suda

Foto: HRT / HTV

U priopćenju nakon današnje sjednice Ustavni sud naveo je da je odbio i odbacio ustavne tužbe sedam hrvatskih banaka podnesene protiv presuda Vrhovnog suda i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu koji je pokrenula udruga Potrošač zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih uz švicarski franak.

- Ustavni sud RH nije našao povrede ustavnih i konvencijskih prava na koje su u ustavnim tužbama ukazivale banke, navode u priopćenju.

Kolektivna tužba u slučaju "franak" pokrenuta je još 2012., a godinu poslije donesena je prva presuda zagrebačkog Trgovačkog suda koji je zaključio da su valutne klauzule i promjenjive kamatne stope ništetne. Nakon toga je, do odluke Ustavnog suda, slijedio niz postupaka i različitih odluka na više sudskih grana. 

U Udruzi Franak slave

Jer, potvrđeno je kažu da 125 tisuća korisnika kredita u švicarkim francima nedvojbeno ima pravo tužiti banku i dobiti preplaćene iznose. 

- Napominjem da oni koji su konvertirali kredite ipak moraju pričekati odluku Suda EU-a. Međutim, 70 tisuća ljudi koji nisu konvertirali kredite, koji su ih otplatili - bez ikakve dvojbe mogu na sud. Ukoliko podnesu tužbu, dobit će između 50 i 80 posto iznosa realiziranog kredita natrag u ruke, poručio je Goran Aleksić iz Udruge Franak. 

Jasna Čekada kaže da je odlukom Ustavnog suda korak bliže svojoj pobjedi. Ona je banku tužila 2019. i sada čeka prvo ročište. Kaže kako se ta odluka odnosi na sve korisnike kredita u švicarskim francima, bez obzira na to jesu li ih konvertirali ili ne - jer se odnosi na valutu. Kaže kako drukčiju presudu nije ni očekivala.

To će utjecati na sve koji su imali kredite u švicarskim francima bez obzira jesu li konvertirali ili ne zato što se baš tiče valute. Ja zapravo nisam ni očekivala drugačiju presudu zatp što se dosad Ustavni sud nekako uivijek stavio na stranu pravde. " 

HUB: Ovom se odlukom ništa nije promijenilo u odnosu na prava potrošača


- I dalje smatramo da su tijekom postupka u slučaju Franak višestruko povrijeđena konvencijska i ustavna prava banaka i iz tog razloga banke će pojedinačno donijeti odluku o daljnjim postupcima radi utvrđenja tih povreda, poručuje Zdenko Adrović iz Hrvatske udruge banaka.

Prema podacima Udruge Franak banke je dosad tužilo 35 tisuća građana. Sada svi oni, baš kao i Jasna, trebaju biti uporni da dočekaju sudski epilog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!