"Ustavni sud dao si je za pravo odlučivati što može, a što ne smije u Ustav"

14:40 / 16.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ustvrdio je u ponedjeljak da si je Ustavni sud dao za pravo odlučivati što može, a što ne smije ulaziti u Ustav komentirajući tako zaključke Ustavnog suda kako referendumska pitanja iz dviju Mostovih inicijativa nisu u skladu s Ustavom RH.

Odluka Ustavnog suda vezano uz zakonodavni referendum bila je uvelike očekivana. Međutim, živo me zanima obrazloženje koje je Ustavni sud dao uz referendumsko pitanje kojim se trebao mijenjati Ustav jer si je time  dao za pravo odlučivati što može, a što ne smije ulaziti u Ustav Republike Hrvatske, komentirao je kratko Grbin zaključke Ustavnog suda.


Dodao je da će se šire na njih osvrnuti kada, nakon izjave koju su sada pustili, objave i izdvojena mišljenja.


Grbin je kratko komentirao i činjenicu da je Ustavni sud prihvatio prijedlog njegova stranačkog kolege Arsena Bauka o Uredbi o korištenju državnih stanova, koju Vlada nije donijela nakon što je ukinula onu iz 2013., i ocijenio da je riječ očito o jednoj pravnoj praznini. S jedne strane, činjenica je da Vlada nije poštovala Zakon, a s druge strane, nije bila u stanju donijeti Uredbu na koju je taj zakon obvezuje, napomenuo je.


Riječ je o ozbiljnoj packi Vladi i ponovno se pokazuje da ova vlada nije u stanju poštovati zakone i pravni poredak ove zemlje, kao i u slučaju ignoriranja odluke Ustavnog suda vezano uz Zakon o prekidu trudnoće, ocijenio je Grbin.


Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da referendumska pitanja iz dviju Mostovih inicijativa o ukidanju COVID potvrda i "stožerokracije" nisu u skladu s Ustavom RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!