Uvode se strože mjere, provođenje kontrolira i policija

20.11.2020.

11:08

Autor: HRT

default error photo
U posljednja 24 sata zabilježena su 2958 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2.
Od subote u ponoć, 22. studenoga na snagu stupaju nove strože epidemiološke mjere u Hrvatskoj. Mjere će trajati do 15. prosinca, izvijestio je na konferenciji za novinare Nacionalog stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović. Još strožije mjere, već od danas uvode se Varaždinsku Osječko-baranjsku županiju i Daruvar.

➡️ Strožije mjere za Osječko-baranjsku županiju do Božića
➡️ U Varaždinu na snagu stupaju strože mjere

Javna okupljanja s najviše 25 osoba

Ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umjesto na 50. Broj osoba na svadbenim svečanostima ograničava se na 15 osoba, umjesto 30.  Na pogrebima može biti najviše 25 osoba, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom. Sportska natjecanja kao i do sada mogu se održavati bez gledatelja, ali uz strogo pridržavanje svih mjera HZJZ-a.

Obustava rada noćnih klubova, rad restorana do 22 sata

Obustava rada ugostiteljskih objekata - noćnih klubova, disco barova, casina i automat klubova. Ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata kojima nije obustavljen rad do 22 sata, umjesto dosadašnjeg do 24 sata. Obveza za sve ugostiteljske objekte kojima nije obstavljen rad da na ulazu da jasno istaknu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti unutra i strogo pridržavanje toga.

Dodatne mjere za trgovine

Obveza za sve trgovine da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji mogu biti unutra istovremeno, sukladno uputama HZJZ-a i strogo pridržavanje toga. Također da svi za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca poduzmu dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi boravio veći broj kupaca i kako bi se pridržavali epidemioloških mjera. Od 22 sata do 6 ujutro zabranjena je prodaja alkohola na trgovinama, kioscima i benzinskim postajama.

Vjerski obredi i kulturna događanja

Za vjerske obrede, umjetničke programe i kino projekcije broj pristunih osoba ograničava se na veličinu prostora na način da za svaku osobu moraju biti osigurana 4 četvorna metra neto površine uz pridržavanje epidemioloških mjera. Obveza je na ulazu istaknut broj maksimalno dopuštenih osoba. Organizatori su obvezni osigurati da se prostori redovito provjetravaju.

➡️ Sve o koronavirusu  

U Varaždinskoj županiji na snagu stupa zabrana održavanja javnih okupljanja gdje je prisutno više od 20 osoba, zabrana svih javnih okuplja u zatvorenim objektima, privremena obustava rada svih ugostiteljskih objekata osim usluge pripreme i dostave hrane te privremena obustava porfesionalnih umjetničkih programa, izložbi, sajmova i kino projekcija. Privremeno se obustavljaju sportska najtjecanja i organizirani treninzi u sportovima u kojima dolazi do fizičkog kontakta te korištenje sportskih centara i rekreacijskih centara.

Novi podaci o novozaraženima

U posljednja 24 sata zabilježena su 2958 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Trenutno je aktivno 18.193 slučaja. Od početka epidemije testirano je 657.872 osoba, a u protekla 24 sata 8.321. Prosječna dob testiranih je 43 godine. Hospitalizirane su 1.992 osobe, a na respiratoru je 217 osoba. U posljednja 24 sata preminulo je 57 osoba, što je daje ukupan broj od 1,257 osoba.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekao je da se približno zadržavamo na visokim brojkama, ali nemamo povećanje. Hrvatska ima 14 dnevnu stopu incidencije 837,7 što nas stavlja na 22 mjesto na listi zemalja EU-a. Iznad nas su Poljska, Austrija, Česka, Luksemburg. Što se tiče mortaliteta nalazimo se na 13 mjestu sa stopom 282,4 na milijun stanovnika, kazao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!