Oporba dogovorila detalje oko opoziva ministra Horvata, HDZ odgovorio

20.01.2022.

12:22

Autor: HRT

Javljanje iz Sabora

Javljanje iz Sabora

Foto: HTV / HRT

Oporba je nakon sastanka dogovorila detalje vezane uz opoziv ministra graditeljstva Darka Horvata zbog spore obnove nakon potresa. Njegov opoziv predložila je Anka Mrak Taritaš iz Glasa koja tvrdi da nije dorastao zadaći. Vladajuća koalicija, pak, podupire ministra Horvata. 


Iako ima onih poput Mosta i socijaldemokrata koji zagovaraju stragegiju 'sve i odmah' - dio oporbe skloniji je strategiji 'korak po korak'. U prijevodu to bi značilo da bi sad krenulo sa zahtjvom za opozivom ministra Horvata, a potom bi se primirili do lipnja. Uvjereni su da će tada doći potvrda da Hrvatska neće uspjeti potrošiti novac iz Fonda solidarnosti i da nećemo dobiti produljenje roka. Tada bi krenuli na premijera Andreja Plenkovića, javila je za Dnevnik u podne Tatjana Munižaba

Oporba bi do kraja tjedna trebala zgotoviti konačni prijeklog teksta opoziva, a do polovine idućeg tjedna prikupili bi potreban 31 potpis potpore kako bi već slijedeći petak poslali zahtjev u proceduru. Time bi osigurali da rasprava o opozivu Horvata bud najkasnije do 28. veljače. Nakon toga slijedi glasovanje, a oporba je svjesna da će Horvat ostati ministar. Poručuju kako je njihov cilj kod ovog opoziva dovesti premijera Andreja Plenkovića u situaciju da hrvatskoj javnosti satima iz Sabora "brani neobranjivo", dodaje Munižaba. 

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a rekao je da ministar Horvat ima potporu vladajuće koalicije za ubrzanje procesa obnove u Zagrebu i na Banovini.

- Govoreći nogometnim žargonom, mi smo u 60. minuti utakmice. Prema tome, ne mislimo da je baš razumno u 60. minuti utakmice mijenjati trenera. Još je jedna trećina do kraja utakmice, kada ćemo moći utvrditi je li u tom dijelu, koji se odnosi na utrošak sredstava fonda solidarnosti za Zagreb, da li su ta ista sredstva utrošena, kazao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!