Plenković: Cilj je povećati plaće, a istodobno ne smanjivati mirovine

04.05.2023.

15:56

Autor: HRT/T.D.

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade istaknuo da je cilj najavljene porezne reforme povećanje plaća, te pozvao javnost na strpljenje u vezi pojedinosti te reforme.

Sjednica je počela minutom šutnje za bivšeg predsjednika Vlade Nikicu Valentića.

- Ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj politici. Dao je velik doprinos kao političar, pravnik i gospodarstvenik, ostvarenju samostalne Hrvatske. U njegovom premijerskom mandatu donesen je stabilizacijski program i uvedena kuna, istaknuo je Andrej Plenković u uvodu.

U ime Vlade Republike Hrvatske izrazio je sućut predsjednici Vlade Srbije Ani Brnabić zbog masovne pucnjave u osnovnoj školi u Beogradu i izuzetnu žalost zbog gubitka dječjih života u jednom slučaju bez presedana.

- Izuzetno nam je žao, upućujemo sućut obiteljima poginulih, a ranjenima želimo što brži oporavak, dodao je.

Premijer se zahvalio ministru Tomi Medvedu za organizaciju VRO-a "Bljesak" u Okučanima.

- Prisjetili smo se 51 hrvatskog branitelja koji su dali svoj život za slobodu Hrvatske. Iskazujemo im i ovim putem zahvalnost, kao i onima koji su ubijeni u Borovom Selu, rekao je.

"Nastaviti ćemo s novim krugom porezne reforme"


Premijer Plenković je komentirao i najavu nove porezne reforme. 


- Učinili smo značajne iskorake u poboljšanju materijalnih prava i uvjeta radnika u proteklih 7 godina. Dizali smo iznos minimalne neto plaće, ona je za 229 eura viša u odnosu na početak mandata. Prosječna neto plaća u veljači je 1106 eura, što znači da su prosječne plaće u mandatu naše Vlade porasle za 48 posto. To je najbolji odgovor onima koji upućuju kritike na pitanje povećanja plaća. Na tom području smo brojnim rasterećenjima, reformama i ulaganjima u državu učinili velike korake naprijed, rekao je.


Istaknuo je kako će na tom tragu kao i dosad nastaviti s novim krugom porezne reforme koja ima za cilj povećati plaće u Hrvatskoj.


- Pozivam sve da se strpe još neko vrijeme dok se na razini Vlade u potpunosti ne usuglasimo oko paketa. On bi prema našem planu bio upućen u Sabor na čitanje do ljetne stanke, a onda bi se u drugom čitanju izglasao najesen. Cilj ove politike je povećati plaće, a istodobno ne smanjivati mirovine, niti smanjivati uplate, odnosno doprinose naših građana u mirovinski sustav, rekao je Plenković.  


Položaj jedinica lokalne i područne samouprave


Premijer je pozvao na strpljenje.


- Uz puno komentara za nešto što je još u fazi konačne razrade, predlažem svima strpljenje, a kao i svaki puta do sada svaka naše reforma imala je kao posljedicu povećanje plaća i dodatno rasterećenje gospodarstva, a vodit ćemo računa i o položaju jedinica lokalne i područne samouprave, rekao je Plenković.


Ustvrdio je da je sadašnja vlada učinila ogromne iskorake u povećanje prihoda jedinica lokalne i područne samouprave.

Dotaknuvši se procesa obnove, Plenković je izvijestio o današnjem sastanku s povjerenicom za kohezijsku politiku Elisom Ferreirom koja je zadužena za europski Fond solidarnosti.

- Ubrzava se dinamika apsorpcije sredstava od ukupno milijardu i tri milijuna eura sada smo na 845 milijuna potrošenih eura. To znači da ćemo do roka 30. lipnja u potpunosti iskoristiti sredstva Fonda solidarnosti, naglasio je premijer.

Transformacija prostornih planova iz analognog u digitalni oblik


Izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju, koje je Vlada sa sjednice uputila u Hrvatski sabor, želi se među inim unaprijediti sustava prostornog uređenja kroz transformaciju prostornih planova iz analognog u digitalni oblik.

Izmjenama je implementiran i zaključak Vlade o potrebi jačanja energetske samodostatnosti Hrvatske i poticanja ulaganja u obnovljive izvore energije.

Stoga se izmjenama osiguravaju pretpostavke energetske neovisnosti Hrvatske jasnijim definiranjem i određivanjem novih površina na kojima je moguća izgradnja sunčanih odnosno agro-sunčanih elektrana.

Također, zakon je usklađen s odlukom Hrvatskog sabora o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa RH u Jadranskom moru pri čemu ranije predviđena dva prostorna plana - prostorni plan zaštićenog ekološko- ribolovnog pojasa (ZERP) i prostorni plan epikontinentalnog pojasa, zamjenjuje jedinstveni prostorni plan isključivog gospodarskog pojasa RH.

Uz uređenje, unificiranje i transformaciju prostornih planova odnosno procesa prelaska važećih prostornih planova iz analognog u digitalni oblik, uređuje se i vođenje postupka izrade i donošenja prostornog plana u elektroničkom sustavu e-planovi.

Omogućava se i donošenje državnog plana prostornog razvoja za pojedinačne građevine i zahvate od državnog značaja.

Uvodi se i obaveza dostavljanja dokaza pravnog interesa za izdavanje lokacijske dozvole za građevine i zahvate od državnog značaja te se precizno i jasno određuju rokovi važenja lokacijske dozvole.

U Sabor je Vlada uputila i konačni prijedlog zakona o predstavničkim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača (EU) kojim se propisuju pravila parničnog postupka kojim se odlučuje o povredama prava potrošača iz brojnih područja, od općih prava potrošača, prava putnika, zaštite osobnih podataka, korisnika elektroničkih komunikacija, turističkih usluga, financija i drugih.

Predloženim zakonom propisuju se i pretpostavke pod kojima udruge i savezi udruga za zaštitu potrošača mogu biti uvršteni na popis ovlaštenih tijela za podnošenje predstavke i tužbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!