11:04 / 01.03.2021.

Autor: HRT/V.G.

Stožer: Najmlađi preminuli imao 40 godina, nije imao drugih bolesti

Stožer

Stožer

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2892. Među njima je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su 64 na respiratoru. Preminulo je 11 osoba.

- U posljednja 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj. Sveukupno broj pozitivnih od 25. veljače 2020. do danas je 243.064 osobe. 64 pacijenta su na respiratoru, u odnosu na prethodni dan to je 9 novih. U posljednja 24 sata zaprimljene su 63 osobe, a otpuštene 23. Oporavilo se 234.635 osoba, od toga 401 u posljednja 24 sata. U protekla 24 sata imamo 11 preminulih, što daje ukupnu brojku od 5537 preminulih od početka epidemije. Najmlađa preminula osoba je u dobi od 40 godina, ta osoba je bila bez komorbiditeta. Prosječna dob preminulih je 73 godine. U samoizolaciji su 14.074 osobe. S 27. veljače utrošeno je 213.068 doza. Procijepljeno je 153.085 osoba. S dvije doze su cijepljene 59.983 osobe, s jednom dozom 93.102 osobe.

- Najmlađa preminula osoba ima 40 godina, bila je bez komorbiditeta. Prosječna dob preminulih je 73 godine. S 27. veljače utrošeno je 213.068 doza cjepiva. S dvije doze cijepljene su 59.983 osobe., a s  jednom 93.102 osobe, rekla je Vera Katilinić Janković.


Progledajte konferenciju za novinare Stožera civilne zaštite RH:

Krunoslav Capak rekao je da na tjednoj razini imamo porast oboljelih 32,9 posto.

- Danas imamo 91 novoregistrirani slučaj obolijevanja od covida-19, prije tjedan dana imali smo 72 novooboljele osobe, a tjedan prije toga 15.2. imali smo 68 novooboljelih. Imali smo ukupno 3047 novooboljelih, dok je u tjednu 16.2. do 22.2. bilo 2292 što znači da smo na tjednoj razini ostvarili porast broja novooboljelih od 32,9 posto.

- 14-dnevna incidencija Hrvatske je 130,6. Najniža je u istarskoj županiji, a najviša u Dubrovačkoj. Naša incidencija je na trećem mjestu, skupa s Njemačkom, a bolju imaju samo Finska i Danska. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1355, što nas stavlja na 19. mjesto u EU. Danas 1. ožujka je udio pozitivnih u ukupno testiranima 4 posto, u zadnjih sedam dana smo imali 7,6 posto u ukupno testiranim, a u zadnjih 14 dana imamo 6,8 posto. Što se tiče cjepiva, 878 prijava na nuspojave se odnosi na Pfizerovo, 68 Moderna, 191 prijava na AstraZenecino cjepivo dok za dvije prijave ne znamo o kojem se cjepivu radi, rekao je Capak.

Mutirani sojevi

- Mi smo imali već ranije prije ove ECDC-eve obavijesti o novim sojevima osam potvrđenih UK sojeva koje nam je potvrdio španjolski laboratorij što je HZJZ uputio uzroke tamo. Tri UK soja je potvrdio kolega Kurolt u Infektivnoj klinici. Od 300 uzoraka koje smo poslali u ECDC imamo 60 pozitivnih UK sojeva iz cijele Hrvatske, dva soja iz New Yorka i imamo tri potvrđena južnoafrička soja. Sve tri osobe su bile na izletu u Zanzibaru. Dobili smo od ECDC-a potvrdu za dvije osobe koje su u Zanzibaru bile krajem prvog mjeseca. Završile su karantenu, nije bilo prijenosa bolesti na okolinu. Za jednu osobu čekamo potvrdu, bila je u Zanzibaru 16. veljače, prije završetka izleta je došla kući, imamo sumnju na južnoafrički soj, a potvrda će doći od ECDC-a , rekao je Capak.

- Ovo nije trenutak kad bi se moralo ići na putovanja koja nisu esencijalna. Svako takvo putovanje je rizik za širenje novih varijanti virusa Sars-Cov-2 čime se otežava ukupna borba s pandemijom. Još jedno koristimo priliku pozvati građane da sva putovanja u one dijelove svijeta gdje imamo nove varijante virusa odgode za neka druga vremena, rekao je Davor Božinović.

Cjepivo

- Ovaj tjedan nam  stiže 23.400 doza Pfizera. Do kraja tjedna treba stići još 7200 AstraZenece. Ukupno do kraja velječa je došlo 315.870 doza cjepiva. Do kraja ožujka bi trebalo stići 426.657 doza. Po sadašnjem planu isporuke, od kraja prosinca do kraja ožujka bi nam trebalo stići 742.527 doza cjepiva, rekao je Capak.

Njujorški soj


- Malo znamo o njujorškom soju, tek su se prve informacije počele javljati krajem prošlog tjedna. To je jedna od novih varijanti koji se brže širi i udio tog njujorškog soja u gradu New Yorku raste. Sve osobe koje dolaze iz Južnoafričke Republike i Zanzibara podliježu mjerama kao i osobe iz Britanije i Brazila. Za ostale vrijede ista pravila, negativan PCR, rekao je Capak.

- Što se tiče raširenosti UK soja u Hrvatskoj teško možemo reći jer su uzorci uzeti nasumično. Primjerice iz Vukovarsko-srijemske županije imamo više uzoraka pa i više potvrda tog soja. Čini se da je raširen po čitavoj Hrvatskoj otprilike jednak, dodao je Capak.

- Ne mora nužno neka rekombinacija kod virusa rezultirati njegovim bržim širenjem i opasnijim oblicima bolesti, može biti i suprotno. Premalo se još zna, nema podataka o njegovoj raširenosti u svijetu da bi imali relevantne odgovore. Virusi to konstantno rade, samo mi sada jako dobro pratimo ovaj virus pa se otkrivaju nove stvari o njemu, dodala je Alemka Markotić.

Glazba na terasama

- Danas će izaći preporuke vezane za terase i ugostiteljske objekte. Maksimalna dopuštena razina glazbe će biti 50 decibela, rekao je Capak.

- Namjerno se iskrivljuju stvari. Stvar je u tome da se ljudi nužno više približavaju uz glazbu, a to olakšava širenje virusa. Nije poanta glazba, ovo je čisto epidemiološka mjera. Podsjetio bih sve koji se tome izruguju, da smo bili država koja je najmanje bila zatvorena u EU i da umjesto jasnih kriterija incidencije koje traže, neka razmisle jer da nismo imali mjere, danas nijedan ugostiteljski objekt, a možda ni trgovine ne bi bile otvorene. Sve više se razmišlja o modelu koji i mi koristimo, a to je praćenje situacije i fleksibilnost. Energiju koja se uzalud troši na to, trebalo bi usmjeriti na striktno pridržavanje mjera čime bi se pomoglo svima, a pogotovo djelatnostima koje su najviše pogođene pandemijom, dodao je Božinović.

Karantena od 14 dana

- Najavio sam da će doći do promjene, stavili smo to na diskusiju. Čim se dogovorimo oko toga, objavit ćemo. Mi smatramo da bi trebalo produžiti karantenu nakon kontakta s oboljelom osobom na 14 dana. Oni razlozi za skraćivanje više ne postoje, a sad imamo ove opasne varijante koje se brže šire. Mislimo da onaj mali postotak koji oboli nakon desetog dana da su sada rizičniji. Što se tiče izolacije, to će ostati deset dana jer je sve više dokaza da osoba nakon deset dana više nije zarazna, rekao je Capak.

Testovi

- Nekoliko testova je u validaciji. One koji smo ispitivali nisu još u rutinskoj primjeni, nisu se pokazali dovoljno dobrima.  To je tehnologija koja brzo napreduje i vjerujem da ćemo na tržištu imati dosta dobrih testova koje ćemo moći upotrebljavati, rekla je Markotić.

- Kada postoje osobe s kroničnim bolestima ili kada je riječ o nepokretnim ili teško pokretnima, preporučujemo kontaktiranje njihovih liječnika opće medicine koji onda putem prioritetnog naručivanja mogu direktno dobiti predbilježbu za termin. U takvim slučajevima mobilni timovi cjepitelja će odlaziti na kućnu adresu, rekao je Beroš.

Cijepljenja preko reda

- Povjerenstvo radi svoj posao i sutra imaju sastanak. U OB Dubrovnik je inspekcija utvrdila da se podaci i nalaz inspekcijskog nalaza uputi Hrvatskoj liječničkoj komori da se utvrdi eventualno kršenje načela. Za sve ostale navode, Povjerenstvo će dati preporuku u daljnjem postupanju. Mislim da je problem znatno smanjen nakon što su izdana dodatna pojašnjenja o prioritetnim skupinama. U početku nismo mogli biti svega svjesni, reagirali smo čim smo uočili disfunkcionalnosti. Opsežna je dokumentacija koje povjerenstvo treba analizirati. Ili sutra ili u srijedu ću biti izvješten o dosadašnjem radu povjerenstva, rekao je Beroš.

Okupljanja mladih

- Cijeli niz analiza bave se problemima depresije i anksioznosti pogotovo kod mladih. Mladi u Hrvatskoj kao i diljem svijeta očito nisu dovoljno uključeni u život zajednice. S tim problemom ćemo se morati baviti u budućnosti i nije ga lako riješiti u hodu ili preko noći. Govorili smo o potrebi da se obnovi solidarnost unutar zajednice, da manje mislimo samo o sebi. Ovo nije posljednja kriza sigurno i pogotovo mladi će nažalost po svemu sudeći i zbog klimatskih promjena iskusiti nove rizike. Mi nastojimo voditi i mlade i društvo najbolje što možemo. Moramo se pripremiti za postpandemijski svijet koji će biti prepun transformacija. Ovakve situacije ukazuju i na nužnost pojačanog djelovanja nadležnih službi. Unatoč zagovaranju kažnjavanja, represije, stvar moramo više orijentirati prema preventivnom djelovanju. Ja kao ministar smatram da zadnja stvar koja bi se u ovakvoj situaciji trebala poticati je represija. Prisjetio bih se Nietzscheove misli koja kaže da se ne vjeruje ljudima koji imaju moćan refleks prema kažnjavanju, rekao je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!