13:14 / 11.02.2022.

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Napreduju radovi na mostu Ston

Traju radovi na Stonskom mostu

Traju radovi na Stonskom mostu

Foto: HTV / HRT

Sve su intenzivniji radovi na pristupnim cestama Pelješkom mostu. Danas je na gradilište mosta Ston stigla druga pošiljka s dijelovima čelične rasponske konstrukcije, pa i taj most polako dobiva svoje završne konture. Trebao bi biti gotov do kraja godine.


Stigla su dva nova segmenta budućeg mosta. Njihovo postavljanje počet će u nedjelju, ako dopuste vremenski uvjeti, odnosno vjetar.

- Ovo je najkompleksniji dio dionice Stonske obilaznice, s obzirom na mjesto gdje se izvode radovi: jako slabu cestovnu povezanost, vrlo plitak stonski zaljev, tako da je bilo izazvno organizirati samu dopremu i montažu rasponske konstrukcije, rekao je Davor Perić, Hrvatske ceste.

Stoga se morala nabaviti posebna barža, koja može nositi veliki teret, a ima mali gaz. Tražila se i posebna dizalica: ova grdosija, kapaciteta 750 tona, segmente teške i po 330 tona podiže na potrebnu visinu kako bi se zavarili i učvrstili.

- Mi očekujemo da montažu rasponske konstrukcije mosta, svih 6 segmenata, završimo do kraja ožujka. Zatim slijedi najdulji dio radova, vremenski, to je betonaža kolničke ploče, kazao je Perić.

Most Ston povezuje dva tunela, i tako čini Stonsku obilaznicu. Ona bi trebala biti završena do konca ove godine, a njena izgradnja značiti će i konačan dovršetak projekta Pelješkog mosta.

Dok radovi traju, jedan Pelješki most već je pušten u promet. Ipak, govorimo o vinu iz Putnikovića, koje je, slučajno ili ne, u bocama završilo točno na dan kada je Pelješki most prošao tehnički pregled.

- Temelj tog vina je s vinogradarskog područja mjesta Putniković, s 15-ak posto plavca koji dolazi sa samog područja mjesta Brijesta, rekao je Miro Bezek, enolog PZ-a Putniković.

Vrijeme na Pelješcu uskoro će se početi dijeliti na ono prije i poslije mosta. Pelješčani već sada nazdravljaju svom novom zaštitnom znaku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!