Radovi na najizazovnijem dijelu pristupnih cesta - stonskoj obilaznici

19.01.2022.

19:58

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/IMS/HRT

Radovi na najizazovnijem dijelu pristupnih cesta - stonskoj obilaznici

Radovi na najizazovnijem dijelu pristupnih cesta - stonskoj obilaznici

Foto: HTV / HRT

Gradnja Pelješkog mosta u završnoj je fazi. No, na izgradnji pristupnih cesta još je mnogo posla. Barža s posebnom dizalicom teškom 750 tona i dijelovima građevinske oplate, koja je u ponedjeljak krenula iz Splita, sinoć je stigla u Stonski kanal, gdje su u tijeku radovi na najizazovnijem dijelu pristupnih cesta - stonskoj obilaznici. S pomoću dizalice tijekom idućih nekoliko mjeseci montirat će se dijelovi Stonskog mosta, koji će, također morskim putem, biti dopremljeni iz Brodosplita.


Stonska obilaznica najzahtjevniji je dio izgradnje pristupnih cesta za Pelješki most. Riječ je o dva tunela duljine oko 1200 m, koji su probijeni, koje spaja Stonski most.

Davor Perić, inženjer Hrvatskih cesta, kazao je za Dnevnik da će na gradilištu sutra biti istovarena dizalica i potporna skela, a zatim će se barža zaputiti prema Splitu, gdje će mirovati par dana zbog najavljenog lošeg vremena. Početkom idućeg tjedna trebala bi dopremiti prva dva od ukupno šest segmenata čelične rasponske konstrukcije mosta.

- Montaža bi trebala trajati do kraja ožujka, zatim kreću radovi na betonaži kolničke ploče, što je i najdulji dio radova na mostu Ston, rekao je. Most će biti dugačak 485 m, visok 40 m.

Na pitanje zašto je ta dionica toliko zahtjevna, rekao je da se tu nalaze tri objekta - tunel, most i tunel.

- Posebno je izazovno bilo organizirati transport na tom dijelu koji je zbog svoje dubine i slabe cestovne povezanosti dosta nezgodan. Svega nekoliko barži može zadovoljiti takav transport, u jednom trenutku ih je bilo čak i nemoguće osigurati zbog određenih poremećaja uzorkovanih pandemijom.

Rekao je da je plan završetka izgradnje posljednje dionice do kraja godine, ali i naglasio da završetak radova na stonskoj obilaznici ne uvjetuje puštanje u promet Pelješkog mosta i pristupnih cesta.

Pelješki most, prema najavama, trebao bi biti otvoren za promet u lipnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!