Varaždin: Sanaciju baliranog otpada s 40 posto sufinancira Fond

06.07.2022.

17:45

Autor: V.K./HRT/Hina

Balirani otpad

Balirani otpad

Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 40 posto sufinancirat će sanaciju gotovo 100 tisuća tona baliranog otpada na južnom ulazu u Varaždin, a procjenjuje se da će sanacija stajati 190 milijuna kuna, istaknuto je u srijedu na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici.

Balirani otpad na lokaciji Brezju u Varaždinu privremeno se počeo odlagati 2005. godine, a do danas nije sanirano gotovo 100 tisuća tona. Trenutačna gradska vlast treća je, nakon bivših gradonačelnika Ivana Čehoka i Gorana Habuša, koje rješava taj problem.

Gradonačelnik Neven Bosilj problem je ocijenio jednom od najvećih ekoloških crnih točaka u Hrvatskoj, ističući kako njegovo rješavanje treba biti nadstranačko.

Sada je na nama, na Gradu Varaždinu, da provedemo postupak javne nabave i nakon što odaberemo izvođača koji će sanirati odlagalište u Brezju, Vlada će nam odobriti 40 posto troškova, rekao je Bosilj. Dodao je da već imaju pripremljene ponude banaka.

HBOR nam je u ovom trenutku s kamatom ispod jedan posto najprihvatljiviji. To je dugoročni kredit od 15 godina koji će Grad vrlo malo osjetiti. Sazrelo je vrijeme da se varaždinske bale riješe, rekao je.

Alenka Košiša Čičin-Šain, obnašateljica dužnosti ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, rekla je da su se nakon provjere opsežne tehničke dokumentacija i suglasnosti ministarstava stekli uvjeti da Fond participira s 40 posto.

- Od pretpostavljenih 190 milijuna kuna za projekt zbrinjavanja Brezja, 95,8 tisuća tona i 125.000 komada bala, Fond će participirati sa 76 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Svjesni smo činjenice da je to golemi zalogaj za Grad Varaždin, kako ekološki, tako i financijski, i jasno nam je da se bez pomoći države ne može riješiti, rekla je Čičin-Šain.

U ožujku ove godine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dalo je pozitivno mišljenje na program sanacije baliranog otpada u Brezju.

Kroz sve prethodne godine izborili smo se da stavka sanacije ove onečišćene lokacije Brezje bude u programu rada Fonda za zaštitu okoliša, iako smo bili svjesni da se novac neće moći utrošiti u prethodnim godinama, između ostalog, i zbog okolišnih dokumenata koje je trebalo ishoditi i koji su sada ishođeni, rekao je državni tajnik u ministarstvu Mario Šiljeg.

Upravni odbor Fonda i Vlada će donijeti konačnu odluku, za koju nema razloga da bude negativna, u trenutku kada se prethodna procedura, javna nabava, provede, dodao je Šiljeg. Rekao je i da prema posljednjim istraživanjima nisu primijećena znatnije onečišćenja tla, a projekt uključuje i sanaciju tla.

Gradonačelnik Bosilj očekuje da će izvođač sanacije, nakon javne nabave, biti poznat na jesen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!