Varaždin se "guši" u komunalnom otpadu, građani se žale na smrad

06.07.2021.

10:03

Autor: T.V./HRT

Varaždin se guši u komunalnom otpadu

Varaždin se guši u komunalnom otpadu

Foto: HTV / HRT

Kante pune mješovitog komunalnog otpada - slika je to koja nam dolazi iz Varaždina uoči novog toplinskog vala, kad će temperature prelaziti 35 stupnjeva. U nekim četvrtima već je jutros smrad nesnosan, tvrde građani, te se boje da će biti još i gore.

Nesvakidašnja se obavijest pojavila na ulazima brojnih zgrada u kojoj lokalna komunalna tvrtka Čistoća piše - trenutačno mješoviti otpad ne prikupljamo, deponirajte ga u svojim stanovima i kućama dok ne pronađemo rješenje.

Varaždinci su u čudu, ali i šoku - mnogi na društvenim mrežama pišu - račune redovito šaljete, a sada svoju obvezu ne izvršavate.

Čistoća pak se, na čelu s direktorom Davorom Skrozom opravdava, tvrde, s otpadom nemamo kamo jer nam je obustavljeno deponiranje.

Galerija
Nesvakidašnja obavijest Čistoće pojavila se na ulazima brojnih zgrada, Foto: HTV/HRT
Varaždin se jutros guši u komunalnom otpadu, Foto: HTV/HRTVaraždin se jutros guši u komunalnom otpadu, Foto: HTV/HRT

U rješavanje problema uključili su se i gradonačelnik Neven Bosilj te župan Anđelko Stričak koji će o svemu razgovarati sutra s ministrom Tomislavom Ćorićem.

Doznaje se da gradonačelnik Bosilj smatra da bi otpad trebalo deponirati u Jerovec nedaleko Ivanca.

- Ministarstvo je dalo preko 10 milijuna kuna za sanaciju Jerovca i može prisiliti Jerovec da prihvati smeće, a isto tako može i nekim drugim odlagalištima izvan županije dati dozvolu da prime naš otpad. Ima nekih koji bi željeli to prihvatiti, ali po zakonu ne smiju jer mi moramo odlagati u Jerovcu. Po nalazu državne inspektorice sam upozoren, da to što sam dogovarao odvoz smeća u Piškornicu ili Davor, sam kršio zakon i ne smijem to raditi. Prema tome je jedino rješenje Jerovec ili da ministar odredi odlagalište koje će prihvatiti varaždinski otpad jer on upravlja kapacitetima odlagališta, objasnio je Bosilj.

Skroza: Trenutno ne postoji lokacija za zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada

Kako Čistoća odvozi otpad s područja gradova Varaždina i Varaždinskih Toplica te još 13 općina s područja Varaždinske županije, održan je sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave.

Direktor Čistoće Davor Skroza rekao je da trenutno ne postoji lokacija za zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada na što su, kaže, ukazivali od listopada 2020. godine. Dodao je kako je Državni inspektorat zabranio daljnje skladištenje miješanog komunalnog otpada na pretovarnoj stanici u Poljani Biškupečkoj kao i uklanjanje dosad uskladištenih 600 tona u roku od 15 dana.

Varaždinska Čistoća dnevno prikuplja oko 50 tona miješanog komunalnog otpada, a godišnje oko 11.700 tona. Skroza je pozvao na hitno iznalaženje odlagališta za grad Varaždin i još 21 jedinicu lokalne samouprave koje nisu definirane u Dinamici zatvaranja odlagališta otpada u Republici Hrvatskoj.

- Treba konačno pronaći trajno rješenje, da se sukladno Dinamici zatvaranja odlagališta definira odlagalište koje nije dosad bilo napisano od strane Ministarstva, rekao je Skroza. Naglasio je da će, ako prođe 30 dana, a ne dođe se do rješenja, Čistoća izgubiti dozvolu za gospodarenje otpadom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!