Vatrogasci i dalje na požarištu

10.07.2022.

19:30

Autor: I.Nežić, P. Neuner Geržinić/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Požarište

Požarište

Foto: Dnevnik / HRT

Dan nakon velikog požara u Puli, teren i dalje osiguravaju vatrogasci jer se najavljuje ponovno jačanje vjetra. Njih 80-ak, uz pomoć triju kanadera i građana, jučer je nadljudskim naporima uspjelo spriječiti katastrofu. Uzrok požara tek treba otkriti istraga...

Oko 40 hektara vatrom opustošenog područja. Djeluje mirno, tek uz pokoji dim. Ali posla za vatrogasce itekako ima. Njih 26-ero probdjelo je noć na terenu. Tijekom dana stigle su i nove snage.

Na posebnom su oprezu stanovnici kuća tik uz požarište.

Najvažnije, nema ozlijeđenih, kuće su obranjene, a materijalna šteta tek će se procijeniti.

A svoju okućnicu, njivu i automobil Robert Iveta nije uspio spasiti. Gasio je požar u susjednom naselju, no tada je gorjelo i njegovo dvorište.

- Ma nema veze, trava će narasti, samo da nije kuća stradala, kaže.

O uzrocima požara se nagađa, nema službenih informacija, policijska će biti zadnja. No za ljude s terena, sve je jasno.

- Danas ujutro ponovno su vatrogasci išli za luđakom koji je ponovno u 6:30 palio po ne znam koji put, nije mu bilo dosta, nisu ga uspjeli uloviti, za sutra najavljuju buru, ako ga ne ulove, bojim se da smo nagrabusili, kaže Robert Iveta.

Buru ne treba podcijeniti, a ako joj "priskoči" i ljudska ruka, strah je itekako opravdan. No nadajmo se da je pred stanovnicima Valdebeka, Dolinke i Vintjana, ali i vatrogascima koji ih čuvaju ipak mirna noć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!