Vatrogasci spremni za intervencije prilikom onečišćenja mora

26.04.2022.

16:39

Autor: Morana Baričević/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Vježba intervencije prilikom onečišćenja mora

Vježba intervencije prilikom onečišćenja mora

Foto: HTV / HRT

Na rivi u Slanome svečano je uručena oprema za intervencije prilikom onečišćenja mora vatrogasnim postrojbama Dubrovnik, Dubrovačko primorje i Mljet te DVD-u Smokvica. Oprema je nabavljena realizacijom EU projekta STREAM, vrijedna je milijun i 31 tisuću kuna, a ovom je prigodom i prikazana njezina uloga.

 

Vatrogasci diljem najjužnije županije spremni su za intervencije prilikom onečišćenja mora. Najčešći uzroci su nesreće.

- Dogodila nam se u Stonu, dogodila nam se na Korčuli, dogodila nam se u Gradu Dubrovniku, dogodila se Kanga velika tu na Lastovu - nikad nije bilo velikog onečišćenja. Zasad smo sve uspješno odradili, ali moramo biti jako na oprezu pogotovo što turizam ponovo raste, a pogotovo prijevoz jahtama, rekao je Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik DNŽ.

Opremom vrijednom nešto više od milijun kuna nadograđeni su vatrogasni brodovi u Dubrovniku, Slanome, Smokvici na Korčuli i na Mljetu. To je samo jedan mali dio od 6 projekata prekogranične suradnje s Italijom za sprječavanje posljedica klimatskih promjena.

- Projekti su financirani iz prekograničnih programa. Ukupna vrijednost tih projekata je oko 36 milijuna kuna i uglavnom su to strateški projekti, kaže Melanija Milić, ravnateljica DUNEA-e.

- Najveći dio njih je usmjeren ka vatrogasnoj zaštiti, zaštiti od onečišćenja na moru, protupotresnoj zaštiti i zaštiti od poplava, objašnjava Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan.

Dolaskom sezone veći je rizik i od požara i onečišćenja mora.

- Imamo i Nacionalni park u kojem raste nautički turizam, gdje su i mega jahte, tako da smo se sad popunili s ovom opremom i zaštita je na visokom nivou, rekao je Mario Dabelić, zapovjednik JVP Mljet.

A tri hitna prijevoza samo s Mljeta u posljednje tri godine, otkad imaju vatrogasni brod, potvrđuju njihov glavni cilj - spašavanje života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!