Vatrogasci uče kako upotrijebiti automatski vanjski defibrilator

25.02.2023.

14:24

Autor: Mateja Ribičić/Vijesti/HRT/A.S.

Vatrogasci uče kako upotrijebiti automatski vanjski defibrilator

Vatrogasci uče kako upotrijebiti automatski vanjski defibrilator

Foto: HTV / HRT

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti u Hrvatskoj. Zbog srčanog zastoja svakog sata umre jedna osoba, a sa svakom minutom izgledi za preživljavanje smanjuju se desetak posto. Stoga je važno da što više građana nauči prepoznati srčani zastoj, odmah pozove hitnu pomoć i započne reanimaciju. Kako upotrijebiti automatski vanjski defibrilator, obučavaju se i dobrovoljni vatrogasci s potresom pogođenih područja. 

Mateja Ribičić je razgovarala o važnosti prepoznavanja srčanog zastoja s Ivanom Portolan Pajić, dr. med., voditeljicom projekta ''Oživi me''.

Do sada su kaže, educirali više od 6500 građana laika. 

- Svaka sata jedna osoba umire od srčanog zastoja. To je 9000 godišnje, a srčani zastoj može se dogoditi bilo kada i bilo kome, najčešće izvan zdravstvene ustanove, na ulici na poslu ili kod kuće, kazala je Portolan Pajić.

Ističe da život osobe koja se nalazi u srčanom zastoju ovisi o znanju prve pomoći najbližeg svjedoka, najčešće laika. 

Broj od 48 vatrogasaca je prošao tečaj postupka oživljavanja. 

- Nije bilo teško, jer su nas predavači vrlo lijepo, kvalitetno i korisno objasnili. Naučili smo kako na siguran način priči osobi koja je bez svijesti i provjeriti je li diše, kako pristupiti samom postupku oživljavanja i reanimacije, rekao je Matej, vatrogasac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!