Vatrogascima treba povjerljiv sustav psihološke pomoći

21.07.2019.

19:36

Autor: D.M./J.L./HRT

default error photo
Mi kao struka pokušavamo informirati javnost o opasnostima s kojima se vatrogasci susreću, rekao je predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske.
Smrt vatrogasca Ivana Galekovića, pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica koji je sinoć podlegao ozljedama zadobivenim u gašenju požara u obiteljskoj kući, potresla je vatrogasnu zajednicu. Policija i vještaci forenzičnog centra Ivan Vučetić proveli su očevid na mjestu požara.

- Završio očevid - vatrogasci se opraštaju od kolege

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković gostujući u Temi dana izrazio je sućut Ivanovoj obitelji, svim kolegama vatrogascima i ljudima velikogoričkog kraja koje je ova vijest jako pogodila. Potvrdio je da se u početku činilo kako gašenje tog požara neće biti zahtjevan zadatak, ali su vatrogasci spremni na izazove. Imali su svu potrebnu opremu, a što je kod Ivana pošlo po zlu - teško mu je reći. Ispravnost opreme, dodao je, testira se prema propisima i skuladno roku trajanja, a za to su zaduženi zapovjednici. Kazao je kako je nakon ovog slučaja vatrogascima potrebna psihološka pomoć i razgovor sa stručnjacima. Psihološka pomoć bit će organizirana za sve smjene, u dogovoru s MUP-om, izvijestio je.

- Vatrogasci žive kao obitelj, u timu su vrlo povezani i smrt kolege je traumatski događaj, kazala je psihologinja Dunja Radauš iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a. Podsjetila je kako je vatrogastvo jedno od najstresnijih zaposlenja. Moraju se nositi i s tragedijama u elementarnim nepogodama i prometnim nesrećama. Istraživanja pokazuju da oni u dvostruko većoj mjeri obolijevaju od PTSP-a, a tijekom dugotrajnog staža stres se kumulira i javljaju se depresivni poremećaji i suicidi. - Nažalost, u Hrvatskoj ne postoji organizirani sustav psihološke pomoći za vatrogasce. Pozdravljam vatrogasce što su to uveli u prijedlog zakona o vatrogastvu, dodala je.Slavko Tucaković naglasio je da vatrogasci svake dvije godine prolaze liječničke preglede, ali kako su jedan drugome najveća potpora. "Veliko srce našeg Ivana živjet će u svim srcima, kao što žive i vatrogasci s Kornata", naglasio je. 

Dunja Radauš iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a već će večeras otići u Veliku Goricu, kako bi pomogla vatrogascima koji su jučer bili u smjeni. Smatra kako vatrogasce, koji nisu navikli na psihološku pomoć, treba ohrabriti da se ne srame govoriti o svojim emocijama. Izrazila je nadu da će sustav psihološke pomoći i psihoedukacije vatrogasaca brzo saživjeti.

Franković: Tijekom požara eksplozija, padovi i strujni udari

Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, rekao je za središnji Dnevnik HTV-a da je sinoć u Velikoj Gorici izbio standardni požar na objektu, koji je bio procesuiran po standardnom operativnom postupku te da su sve aktivnosti provedene su u skladu s planom za zaštitu od požara Grada Velike Gorice. Naglašava da svaka intervencija predstavlja određene probleme, a da je u konkretnom požaru došlo i do eksplozije, bilo je padova različitih predmeta, došlo je do puknuća vodova, bilo je strujnih udara.

Još se čekaju rezultati očevida, za koji je rekao da je odrađen besprijekorno. Vatrogasci su obučeni za takve vrste intervencija. - Mi kao struka pokušavamo informirati javnost o opasnostima s kojima se vatrogasci susreću, rekao je Franković ističući da javnost odlično prihvaća struku. Komentirajući opremljenost vatrogasaca, rekao je da se teži boljoj i kvalitetnijoj opremi, standardiziranoj u skladu s propisima EU-a i RH, a osobito izjednačavanju opremljenosti profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!