11:27 / 02.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Važno je prijaviti sumnje na nuspojave lijekova

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Agencija za lijekove i medicinske proizvode u suradnji s Hrvatskim farmaceutskim društvom počinje kampanju o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova.
Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u suradnji s Hrvatskim farmaceutskim društvom (HFD) počinje kampanju o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova, čime se pridonosi sigurnijoj primjeni lijekova.

Kampanja, čija je poruka "Svaka prijava je važna", odvija se putem društvenih mreža HFD-a od 2. do 8. studenog u sklopu petog Tjedna svjesnosti o važnosti prijava sumnji na nuspojave.

Cilj je ukazati na važnost prijavljivanja svake sumnje na nuspojavu, čime pacijenti i zdravstveni radnici pridonose sigurnijoj primjeni lijekova za sve, poručuju iz HALMED-a.

- Lijekovi koji su odobreni za stavljanje u promet sigurni su, djelotvorni i odgovarajuće kakvoće, no uz njihovu primjenu mogu se javiti nuspojave. Teško je predvidjeti kod koga će se nuspojava javiti, stoga svaka nova prijava sumnje na nuspojavu lijeka pomaže u procesu prikupljanja podataka koji omogućuju bolje razumijevanje sigurnosnog profila lijeka te propisivanje i uzimanje lijekova na najsigurniji način, ističu u HALMED-u.

Pacijenti, odnosno roditelji djece, o sumnjama na nuspojave lijekova i cjepiva trebaju obavijestiti liječnika, ljekarnika ili drugog zdravstvenog radnika s kojim su došli u doticaj, a svaku sumnju na nuspojavu mogu prijaviti i izravno HALMED-u na neki od sljedećih načina: putem mobilne aplikacije HALMED, on-line aplikacije ili slanjem ispunjenog obrasca. 

U provedbi kampanje o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave pod nazivom  #MedSafetyWeek ove godine sudjeluju regulatorna tijela i drugi dionici iz čak 75 država Europske unije i svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!