Melvan o nestalom pomorcu: Još se možemo nadati sretnom završetku potrage

19:30 / 17.06.2022.

Autor: Branko Dobrota/T.V./Dnevnik/HRT

Potraga za nestalim pomorcem

Potraga za nestalim pomorcem

Foto: HTV / HRT

Već pet dana traje potraga za 35 godišnjim pomorskim časnikom iz Splita koji je nestao na putu između Gibraltara i Trinidada i Tobaga. Nakon dojave o nestanku, brod na kojem je plovio vratio se 200 milja unatrag, a potraga za nestalim Splićaninom nažalost još je bez rezultata.


- Nakon što su primijetili da je pomorac nestao, a period je bio dug - osam sati - jer je bila noć, brod se vratio u smjeru iz kojeg je došao. Obavijestio nadležni centar za traganje i spašavanje u Ponta Delgadi koji je u potragu uključio dodatne brodove i zrakoplove. Taj vremenski odmak je problematičan i on je stvorio jedan široki pojas kojega je trebalo istraživati, a da bi se napravila koliko-toliko kvalitetna potraga s obzirom na ogroman teritorij o kojem pričamo, rekao je Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, gostujući u središnjem Dnevniku.

Melvan je rekao kako u ovakvim slučajevima za traganje nisu nadležne kompanije nego centri za traganje i spašavanje.

- Oni to procjenjuju sukladno temperaturi mora i ostalim uvjetima koji vladaju u tom području oceana, a koji su u ovom slučaju prilično dobri, temperatura mora je prilično visoka što daje određenu šansu da se može produžiti trajanje same potrage. Postoje uhodani standardi, međunarodne konvencije sukladno kojima se potrage obavljaju, pojasnio je Melvan.

Upitan u kojoj su mjeri potrage na otvorenom moru uspješene, Melvan je rekao kako je bilo onih sa sretnim završetkom, ali bilo je i tragedija.

- Teško je bilo što prognozirati. Potrage traju ovisno o procjeni. Ne može se kazati da se to dešava češće nego na kopnu, ljudi nestaju na moru i na kopnu, razlozi mogu biti različiti i nadam se da će se oni ustanoviti u istrazi ukoliko ovdje ne bude sretnog završetka, rekao je Melvan.

Sindikat pomoraca u ovakvim slučajevima, rekao je Melvan, dođe kao "amortizer prema medijima".

- Normalan je medijski interes prema obitelji i prijateljima nestalog pomorca, mi dođemo kao neki amortizer da to odradimo umjesto njih. Isto tako možemo raditi pritisak ako procijenimo da je to potrebno preko međunarodnih institucija da se ta potraga napravi kako treba, rekao je.

Kroz kolektivni ugovor riješena su pitanja smrti, ozljede na radu, invaliditeta pa i slučaja nestanka.

- Njegova obitelj u slučaju, pričamo hipotetski jer ja još vjerujem da se imamo pravo nadati da će ovaj slučaj završiti sretno, ima pravo na obeštećenje, rekao je Melvan.

Istaknuo je također kako je situacija u Ukrajini poremetila tržište rada i dovela do određenih turbulencija.

- Naš program rada je klasičan - pomoći pomorcima i njihovim obiteljima i biti na dispoziciji kad treba. Tu nema velikih mudrosti, zaključio je  glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Već pet dana traje potraga za nestalim pomorcem

Služba za spašavanje na moru, baš kao i posade brodova, imaju jasna pravila kad je riječ o potrazi za nestalim pomorcima.

- Treba što prije i brže reagirati. Zove se nadležna služba koja šalje svoje jedinice, zračne ili pomorske, a mi kontaktiramo okolne brodove, objašnjava Edo Šarunić, Nacionalna središnjica traganja i spašavanja na moru.

- Da se uzbuna i brod se okrene po proceduri. Odmah se ispale signalne rakete da se zna položaj i onda se traži i pozove se obalna straža, dodaje Sani Bezmalinović, pomorac iz Splita.

Satelitske snimke i radarski nadzor mogu biti od velike pomoći u akciji spašavanja nestalog Splićanina.

Ipak, naši iskusni pomorci uočavaju pogreške u potrazi na Atlantiku.

- Trebalo je odmah dignuti Obalnu stražu, znači apsolutno sve šta je moguće da se digne u momentu, ističe Andro Kalebić, kapetan na Jadroliniji.

- U današnje doba, uz svu ovu eletroniku, oni znaju u svakome trenutku gdje se brod nalazio i kuda je prolazio. Sad je bitno da se dozna gdje se to dogodilo, objašnjava Ivo Mišković, umirovljeni kapetan duge plovidbe.

Svi brodovi koji plove dijelom oceana u kojem je nestao hrvatski pomorac i dalje su uključeni u akciju njegova spašavanja.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!