Pronađeno tijelo mladića u Perućkom jezeru, HGSS iznio detalje potrage

22.09.2021.

15:35

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Pronađeno tijelo mladića u Perućkom jezeru

Pronađeno tijelo mladića u Perućkom jezeru

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Nakon intenzivne potrage u kojoj je danas sudjelovalo i 20-ak ronioca HGSS-a, specijalne policije i HRM-a, na dubini od sedam metara pronađeno je tijelo nestalog 24-godišnjeg mladića iz Obrovca Sinjskog za kojim se tri dana tragalo na području Perućkog jezera. Tužan je to epilog potrage koja je trajala tri dana.

U velikoj potrazi još od ponedjeljka više od stotinjak pripradnika HGSS-a pretraživali su šire područje Perućkog jezera. Pomagali su im potražni psi, dronovi pa i sami građani. Kasnije je na osnovu pronađenog osobnog automobila i osobnih stvari nestaloga potraga sužena na samo jezero. Danas su se roniocima HGSS-a pridružile snage Specijalne policije BATT, došli su i ronioci HRM-a, protuminski vod sa suvremenom opremom Remus koja je otkrila sjenu na sedam metara dubine za koju se nažalost ispostavilo da je tijelo nestaloga mladića. U tijeku je očevid, a jedino što možemo reći na osnovu svjedočenja pripadnika HGSS-a jest da je izgleda stvarno želio preplivati jezero tamo gdje je najuže, a što je pošlo po zlu nikada nećemo doznati, izvijestio je iz Solina Ivica Đuzel.

Na večerašnjoj izvanrednoj konferenciji Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) u Majdanu pročelnik splitskog HGSS-a Darko Gavrić izvijestio je da je beživotno tijelo mladića pronađeno na 7,5 m dubine jezera, a nakon što je izvučeno na obalu obavljena je identifikacija. Dodao je kako je tijekom tri dana potrage na terenu bilo više od 150 ljudi, da su upotrijebili sve resurse koji su im bili na raspolaganju, a danas su u potragu uključili i pripadnike Hrvatske ratne mornarice (HRM) sa sustavom Remus.

Voditelj današnje potrage bio je Jurica Ćatipović koji je tom prilikom kazao da su od ranih jutarnjih sati na terenu gdje su pretraživali, radili s dronovima i plovilima, a angažirane su i ronilačke snage. Uz ronioce HGSS-a na terenu je bio i Vod protuminskih ronilaca Hrvatske ratne mornarice (HRM) i Specijalna policija BATT.

- Radilo se o koordiniranoj akciji, a pretraživali smo teren koji smo od prvog dana predvidjeli da bi trebao biti lokacija na kojoj bi bila osoba. Nažalost se to obistinilo. Osoba je locirana vojnim sustavom Remus 100 i da taj sustav nismo imali, bilo bi gotovo nemoguće pronaći osobu zato što je bio u prostoru u kojem je bila velika tama i mulj. Ronioci su nam rekli da se tu praktički ništa ne vidi, a zahvaljujući tom sustavu tijelo je locirano i izvučeno na površinu, objasnio je Ćatipović.

Mladić pokušao preplivati jezero na najužem dijelu 

Policija je obavila očevid, te je potvrđeno kako je riječ o mladiću za kojim se tragalo od ponedjeljka, dodao je Ćatipović. Prema njihovim saznanjima, rekao je, mladić je jezero preplivavao u nedjelju popodne. Odgovarajući na novinarska pitanja rekao je da bi osoba koja se sprema preplivati jezero ili neku drugu površinu treba dobro poznavati teren, biti izvrstan plivač, da nikada ne bi trebao ići sam, a u konkretnom slučaju se radi o jezeru koje nije plovno kao more.

- Mi ne znamo što se dogodilo. Tijelo ide na patologiju, dalje to više nije u našoj nadležnosti, a što će se dogoditi hoće li biti obdukcija ili neće ne znamo, ali ćemo vjerojatno više saznati kroz sljedeće dane, kazao je. Objasnio je i kako je riječ o 250 metara širine Perućkog jezera koje je mladić pokušao preplivati i da je to najuži dio Peruće. Tijelo je pronađeno na polovici puta između dvije strane jezera.

Nesretni mladić je nestao u nedjelju, policija je o svemu izvijestila spasitelje, a u ponedjeljak se krenulo u organiziranu potragu sve dok popodne tijelo nije pronađeno na dnu jezera.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!