Veliki uspjeh liječnika u KB-u Dubrava

16.06.2023.

19:37

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Operacija aneurizme u KB Dubrava

Operacija aneurizme u KB Dubrava

Foto: HTV / HRT

Velik uspjeh vaskularnih kirurga i intervencijskih radiologa u KB-u Dubrava. Prvi put u Hrvatskoj izveli su endovaskularni popravak aneurizme aorte. Riječ je o minimalno invazivnom zahvatu koji za pacijenta znači manji rizik, brži oporavak i povratak normalnom životu. Život je spašen 73-godišnjem Miroslavu Majceniću.


Gospodin Vladimir prije samo dva dana u operacijskoj dvorani bio je okružen mnogobrojnim medicinskim timom.

- Aneurizma aorte, napuhavala se, bila je već veličine oko pet i pol centimetara, postojala je mogućnost da eksplodira, da pukne i gotov sam, prisjetio se Miroslav Majcenić.

- Praktički nemam ništa, dva mala reza, tu dolje i to je to. Nemam ništa, ja sam čist kao suza, a trebali su me cijelog na sve strane rezati. To je manje-više slučajno otkriveno, na jednom drugom pregledu se to vidjelo.

Riječ je, kažu liječnici, o tihoj bolesti koja može biti opasna za život.

Aneurizma je Vladimiru zahvatila trbuh i prsište, a ovi stručnjaci sve su to uspješno riješili. Prvi put u Hrvatskoj izveli su endovaskularni popravak aneurizme aorte.

- Metoda koja je omogućila da pacijenta ne izlažemo dodatnom riziku, metoda koja je znatno manje invazivna i sama kao takva donosi manje opasnosti za samog pacijenta, manje komplikacija i manji postotak smrtnog ishoda nego klasično operacijsko liječenje, objasnio je dr. sc. Andrej Šitum, pročelnik Zavoda za vaskularnu i opću kirurgiju.

Tijek operacije


Postavili su fenestrirani stent graft koji se izrađuje posebno za svakog pacijenta i nakon narudžbe nema povrata.

- Nakon tog proširenja vide se izlazišta svih abdominalnih ogranaka aorte koji opskrbljuju jetru, slezenu, crijeva, bubrege, jako je bilo bitno sačuvati sve te vaskularne ogranke tako da budu prokrvljeni, rekao je dr. med. Danijel Cvetko, intervencijski radiolog u KB-u Dubrava.

- Po posebnoj geometriji pacijenta buše se te rupe i taj stent graft se radi ručno još uvijek, konkretno ovaj stent graft se radio u Irskoj, nastavio je.

Intervencijska radiologija velik je izazov i za medicinske sestre.

- Moramo učiti puno o tim materijalima, o zahvatima, moramo ići u korak, ali mi smo kao tim uvijek spremni na nove izazove, kazala je medicinska sestra Silvija Šušković.

Bilo je pitanje trenutka kad ćemo biti prvi, ali puno toga se radi, vidim i ishod je super tako da je sve skupa jako dobro, nadovezala se njena kolegica Zorica Cingel.

Gospodin Vladimir uskoro odlazi kući sretan i zadovoljan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!