Velika je subota, crkve u tišini

08.04.2023.

07:45

Autor: HRT/Hina/D.M.

ilustracija

ilustracija

Foto: Robrt Anic / PIXSELL

Velika je subota, dan uoči Uskrsa. Obilježena je dubokom tišinom - crkve su ogoljene i nisu predviđena liturgijska slavlja. Vjernici posjećuju posebno uređen Božji grob u crkvama.


Velika subota završava vazmenim bdjenjem koje uvodi u nedjelju Uskrsa. Crkva bdije uz novi blagoslovljeni oganj i razmišlja o velikom obećanju, sadržanu u Starom i Novom zavjetu, o konačnom oslobođenju od staroga ropstva grijehu i smrti.

Prema drevnoj tradiciji, za vazmenoga bdijenja katekumeni primaju krštenje, čime se ističe dioništvo svih kršćana u otajstvu smrti i uskrsnuća Kristova.


Papa predvodi vazmeno bdijenje u Vatikanu


Papa Franjo jučer je zabrinuo vjernike jer nije na Veliki petak predvodio Križni put u rimskome Koloseju zbog hladnog vremena i krhkoga zdravlja. To je prvi put da je papa Franjo propustio procesiju na kojoj se okupilo 20 tisuća vjernika. No sve je pratio iz Doma sv. Marte. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!