Velika šteta zbog poplava i na Krku - posebno u Malinskoj i Dobrinju

18.11.2022.

15:43

Autor: Hina/HRT

Potop u Novom Vinodolskom

Potop u Novom Vinodolskom

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Zbog poplava koje su u petak ujutro pogodile područje Malinske i Dobrinja na otoku Krku, nastala je velika šteta.

Kako je izvijestio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka Goran Grubišić, tijekom jutra vatrogasci su primili oko 200 poziva s područja općina Malinske i Dobrinja te su obavili sedamdesetak intervencija.

Najteže je bilo u središtu Malinske i Vantačićima, kao najnižim točkama u koje su se slijevale bujice.

Načelnik općine Malinska Dubašnica Robert Anton Kraljić rekao je da je vrlo velika količina oborina u kratkom razdoblju ispunila dolce i polja iznad Malinske te je voda počela istjecati iz njih i slijevati se prema Malinskoj.

Oštećene su prometnice u Malinskoj te na području Općine Dobrinj, gdje su poplave najviše štete izazvale u Šilu, Klimnu i Solinama.

Kraljić ističe da se poplave takvih razmjera nisu dogodile u Malinskoj sigurno proteklih pedesetak godina. Mnogobrojni su objekti poplavljeni, među ostalima dječji vrtić, zgrada osnovne škole, niz poslovnih prostora na Mrkatu i više od 150 konoba. Osnovat će se općinsko povjerenstvo za procjenu štete kojem će se moći prijaviti oštećenja, naveo je u izjavi za novinare.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, nakon obilaska poplava u Malinskoj istaknuo je da je Stožer civilne zaštite PGŽ-a podignut u pripravnost, kao i vatrogasne postrojbe iz drugih mjesta za pomoć ovim područjima.

Rekao je da će se nakon obrade i prikupljanja podataka o šteti, procijeniti može li se proglasiti elementarna nepogoda. Župan Komadina sa suradnicima će obići i područje Novog Vinodolskog. Ondje su također bujice poplavile mnoge podrume i poslovne prostore.

Vatrogasci sudjeluju u nizu intervencija, a pravi razmjeri štete moći će se utvrditi kad se povuče voda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!