U humanitarnoj kampanji za Ukrajinu prikupljeno 500.000 kuna

12.04.2022.

12:10

Autor: HRT/IMS/Hina

Liječnici za Ukrajinu

Liječnici za Ukrajinu

Foto: HRT / HRT

Specijalna bolnica Primamed pokrenula je početkom travnja kampanju prikupljanja pomoći Ukrajini "Veliki krug malih ljudi", do sada se u nju uključilo više od dvadesetak kompanija i prikupljeno je 500.000 kuna, istaknuto je u utorak na predstavljanju humanitarne kampanje.

Akcija je započela s idejom donacije deset posto mjesečnih honorara liječnika i medicinskih sestara u Primamedu, no uskoro se proširila na druge sudionike te je prerasla u kampanju Veliki krug malih ljudi kojom se želi potaknuti i druge na sudjelovanje

- U bolnici je dogovoreno da se Ukrajini pomogne na način da zaposlenici doniraju deset posto plaće, a uprava deset posto prihoda od 12. do 24. travnja. Donacije će se uplatiti na žiroračun ukrajinskog veleposlanstva otvorenog za tu nakanu, rekao je ravnatelj bolnice Gzim Redžepi na obilježavanju službenog početka prikupljanja sredstva za pomoć ratom pogođenoj Ukrajini.

Bolnica Primamed i njezini partneri do danas su uplatili 500.000 kuna, rekao je Redžepi i dodao da će taj iznos sigurno biti znatno veći u nastojanju da se financijskom pomoći dijelom ublaži tuga i patnja ukrajinskog naroda

Na obilježavanju je bio i ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilič te članovi Upravnog vijeća bolnice, akademici Mirna Šitum i Miroslav Samaržija.

Veleposlanik Kirilič istaknuo je snažnu ideju akcije te poručio da je ukrajinski narod na strani svjetla koje uvijek pobjeđuje tamu.

- Duboko vjerujem da ćemo obraniti svoju zemlju. Svaka gesta puno znači, a ovo je snažna potpora", naglasio je Kirilič.

Veleposlanstvo će odlučiti gdje će usmjeriti pomoć

Akademik Samaržija istaknuo je važnost što je otvoren službeni, organizirani kanal za pomoć Ukrajini. "Formalno ukrajinsko veleposlanstvo je mjesto gdje će se donacije slijevati, a u veleposlanstvu će odlučiti gdje će usmjeriti tu pomoć, odnosno gdje je ona najvažnija i najpotrebnija", rekao je Samaržija.

Za specijalnu bolnicu akcija traje do 24. travnja, a nakon toga njezini zaposlenici, kao i svi ostali građani i tvrtke, donacije mogu uplaćivati individualno na žiroračun u ukrajinskom veleposlanstvu.

Sa željom da se što prije okonča sukob, Redžepi je uručio veleposlaniku plaketu s natpisom 500.000 kuna, koja je simbolizirala novac koji je od danas na žiroračunu veleposlanstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!