Veliki uspjeh transplatacijskog tima KB-a Merkur

25.07.2022.

19:38

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

Transplatacijski tim

Transplatacijski tim

Foto: Dnevnik / HRT

Velik uspjeh transplantacijskog tima KB-a Merkur! Prvi put u Hrvatskoj 42-godišnjem muškarcu presadili su tri organa - gušteraču, jetru i tanko crijevo. Operacija je trajala 6 sati, a pacijent se dobro oporavlja. Takav zahtjev prava je rijetkost i u svijetu.


Uspjeh je zasluga cijelog tima. 42-godišnjaku, koji je bolovao od sindroma kratkog crijeva, tijekom šestosatnog zahvata presadili su tri organa.

- Jedini izbor je bio da mu napravimo multiorgansku transplantaciju koja se inače u svijetu jako, jako rijetko radi. Praktički smo mi zamijenili tri glavna organa u trbuhu - jetru, gušteraču i tanko crijevo. Ovo je veliki izazov bio, stručni pogotovo, takvi su pacijenti jako rijetki. Njemačka je zemlja koja ima 80 milijuna stanovnika, ona u zadnjih par godina nije napravila nijednu takvu operaciju, naglasio je Stipislav Jandrijević, pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju KB-a Merkur.

- Ja sam vodio donorski dio operacije. Od darivatelja je trebalo probaviti sve organe u kompletu. Naš pacijent je imao tu sreću da se pojavio darivatelj koji je bio dovoljno mlad, dovoljno gracilan i zbog donorskih čimbenika takve transplantacije. Nažalost, možemo rjeđe raditi nego što bi možda bilo ljudi koji ih trebaju, istaknuo je Danko Mikulić, voditelj Odjela za hepatobilijarnu kirurgiju KB-a Merkur.

Pacijent je u jedinici intenzivnog liječenja i dobro se oporavlja. 

- Rani poslijeoperacijski oporavak protiče za sada bez komplikacija, funkcije svih transplantiranih organa su za sada zadovoljavajuće što nas čini osobito sretnim, ponosnim zadovoljnim. Međutim, jednako tako smo i oprezni. Naime, rekla bih da ono što smo napravili do sada je samo vrh sante leda, naglasila je Jadranka Pavičić Šarić, voditeljica Odjela za anesteziju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.

- U naponu snage je, sad će napokon imati normalan život i on. Svi se mi nadamo. Ovakvi uspjesi ne mogu biti ako tim nije jedinstven, mi smo već godinama jedinstveni. Iza nas je preko 2000 transplantacija, rekao je Jandrijević.

Transplantaciju crijeva rijetko izvode, do sada su napravili dvije samostalne i ovu multiorgansku.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!