Hoće li se uz zaštićeno Prokljansko jezero izgraditi turističko naselje?

11.08.2021.

07:00

Autor: Hrvoje Gunjača/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Prokljansko jezero

Prokljansko jezero

Foto: Dnevnik / HRT

Hoće li se uz zaštićeno Prokljansko jezero na rijeci Krki, kod Skradina, izgraditi veliko turističko naselje? Vlada je dala zeleno svjetlo jedinom zainteresiranom investitoru. I dok skradinska gradska uprava ističe prednosti tristo milijuna eura vrijednog projekta, znanstvenici upozoravaju na štetne posljedice za dosad netaknut ekosustav. 

Budućnost ovog zaštićenog područja rezervirana je za - golf! Na dvije stotine hektara netaknute divljine pokraj Prokljanskog jezera, uz golfske terene, niknut će i hotel, luksuzne vile s bazenima, marina, plaže.

- Koji bi u značajnoj mjeri punili proračun grada Skradina - i kroz komunalni doprinos, kroz komunalnu naknadu, ali i kroz druge benefite koje takav projekt donosi. Primjerice, kroz zapošljavanje, porez na dohodak, kroz porez na potrošnju, rekao je gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković. Nisu svi Skradinjani tako optimistični. No rijetki su željeli pred kameru.

- Mislim da bi taj dio prirode trebao ostati takav. Ljudi kad dođu tu - ostanu bez riječi. I sad ćemo tamo imati betonizaciju, apartmanizaciju, ne znam ni ja što. Da bi netko na kraju stavio profit u škaršelu, kazao je Grgo Banić iz Skradina.

Zadiranje u netaknuti i zaštićeni kutak prirode posebno "žulja" znanstvenike.

- Golf tereni su poznati da nepovoljno utječu na okoliš, zato što se moraju koristiti razna sredstva. Koristili bi se intenzivno pesticidi i herbicidi, da bi mogli imati lijepu zelenu travu i zapravo monokulturu. Znači, vi sve ostale biljke morate suzbiti da bi imali lijepu golf travu, naglasio je Neven Cukrov s Instituta Ruđer Bošković.

Moguće posljedice za okoliš - još nisu znanstveno ispitane. Iako je golf kao sadržaj na ovoj lokaciji uvršten u županijski prostorni plan prije dvadesetak godina. A riječ je o vrlo osjetljivom ekosustavu - ističe struka - dijelu ekološke mreže Natura 2000.

- Mišljenja smo da je, sukladno pozitivnoj zakonskoj regulativi Republike Hrvatske, potrebno provesti postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš s glavnom ocjenom prihvatljivosti zahvata na ovu ekološku mrežu, poručila je ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije Anita Babačić Ajduk.

No prema predviđenom postupku, to će slijediti tek nakon što investor kupi dio golemog zemljišta od države, a ostatak dobije u koncesiju na 99 godina. Iza tvrtke investitora navodno stoji poznati bogati britanski poduzetnik iranskog podrijetla.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!