18:23 / 27.02.2019.

Autor: I.H./HRT

Vidaković: "Nema razloga da Europa uđe u ozbiljniju recesiju"

-

-

Foto: - / -

Gospodarstvo je u posljednjem tromjesečju prošle godine poraslo za 2,3 % na godišnjoj razini - sporije nego u prethodnom kvartalu i manje nego što se očekivalo.
Hrvatska nakon pet godina prekomjernih ekonomskih neravnoteža - sada prema izvješću Europske komisije bilježi samo "ekonomske neravnoteže". Preostale ranjivosti domaćega gospodarstva povezane su s visokim razinama javnog, privatnog i vanjskog duga u kontekstu niskog potencijala rasta.

- Marić: Vlada očekivala usporavanje rasta BDP-a
- Plenković: Izlazak iz prekomjerne neravnoteže važan za gospodarstvo
- BDP - godišnji rast 2,6 posto

U srijedu smo doznali da je gospodarstvo u posljednjem tromjesečju prošle godine poraslo za 2,3 % na godišnjoj razini - sporije nego u prethodnom kvartalu i manje nego što se očekivalo.

O tome su u Temi dana govorili posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja Zvonimir Savić, te predsjednik Uprave Platinum investa Neven Vidaković.

Savić je pojasnio što znači izraz "izlazak iz prekomjernih ekonomskih neravnoteža" - riječ je o tome da je Hrvatska 2014. okarakterizirana kao država prekomjernih makroekonomskih neravnoteža i sada se pomiče na puno bolju poziciju. Smatra da je to rezultat i priznanje mnogih napora koji su učinjeni u proteklo vrijeme, to je priznanje provedbi strukturnih reformi.

Dodao je da je RH sada u kategoriji zemalja s makroekonomskim neravnotežama, ali u kategoriji zemalja poput Njemačke, Španjolske, Francuske, Irske.

- Ovo izvješće je izuzetno povoljno i to je priznanje provedbe velikog broja reformi, kazao je.

Vidaković kaže da možemo postaviti pitanje odakle će nam doći sljedeći problem.

- Neravnoteža je ono što moramo riješiti, ako želimo biti turistička zemlja. Moramo znati da turizam raste po 2 %, 3 %, ali padne za 20%, dodao je.

Savić je komentirao strukturu BDP-a, kazao je da osobna potrošnja nije jedina koja ju potiče, primjetan je i rast investicija koji vežemo uz EU fondove.

Vidović je govorio o usporenom rastu i kako postići da nismo podložni "šokovima", smatra da za to treba provoditi aktivnu ekonomska politika.

Savić je govorio o projektima EU-a, kazao je da znamo uzeti taj novac. Dodao je da kada bi RH koristila puni potencijal tih fondova, to bi prodnijelo gospodarskom rastu od 2 do 3 postotna boda. Kazao je da od 2016. znatno ubrzano povlačimo novac, što je znatan doprinos gospodarskom rastu.

Vidaković kaže da nismo spremni za recesiju, ali da nema razloga da Europa uđe u ozbiljniju recesiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!