19:07 / 17.02.2020.

Autor: Iva Magušić Dumančić/Eugen Husak/Martina Klaić/HRT

VIDEO: Sve predsjedničke inauguracije

-

-

Foto: - / -

Na inauguraciji bi trebalo biti 40-ak uzvanika. Svi su detalji poznati pa tako i taj da bi himnu trebala otpjevati Josipa Lisac.
Zoran Milanović sutra preuzima dužnost predsjednika Republike. Bivši premijer i nekadašnji čelnik SDP-a - bit će peti hrvatski predsjednik. Danas je na Pantovčaku održana generalna proba inauguracije. Prvi put predsjednik Republike neće prisegnuti na Trgu svetog Marka.

Na inauguraciji bi trebalo biti 40-ak uzvanika, a to su premijer s potpredsjednicima Vlade, predsjednik Sabora, suci Ustavnog suda, predsjednik Vrhovnog suda, obitelj Zorana Milanovića. Svi su detalji poznati pa tako i taj da bi himnu trebala otpjevati Josipa Lisac.

- Poslijednje pripreme za inauguraciju Milanovića
- Milanović: Hrvatskoj vojsci nije mjesto u Afganistanu
- Grabar-Kitarović: O mom radu progovorit će povijest

Za sutrašnju inauguraciju - sve je spremno. Dogovaraju se tek posljednji detalji. Iako najskromnija dosad, zahtijeva pomne pripreme, kaže Bartol Šimunić, član Ureda izabranog predsjednika Milanovića. Kaže kako su planovi krenuli tjedan dana nakon pobjede u suradnji s timom predsjednice. Danas je točno u podne održana i generalna proba.

Inauguracija će početi tihim i zapravo posljednjim prijavkom počasno zaštitne bojne još uvijek aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Nakon toga sam čin inauguracije održava se u svečanoj dvorani. Himnu će otpjevati Josipa Lisac, slijedi govor novog predsjednika. Svečanost završava nastupom klape HRM-a "Sv. Juraj".

Ceremonija počinje sutra točno u podne, i trebala bi trajati jedan sat. HRT će sliku ustupiti ostalim domaćim i stranim medijima. Sedmu inauguraciju od proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske, osim na Prvom programu pratite i na HTV 4 te putem multimedijske usluge HRTi, te od 11:40 i na Prvom programu Hrvatskoga radija.Premještanjem inauguracije na Pantovčak - Milanović je elegantno zaobišao društvo niza kontroverznih osoba iz hrvatske politike, ali i susjednih država poput npr. Milana Bandića ili Aleksandra Vučića i Viktora Orbana čiju je politiku kao i sve koji s njima surađuju žestoko kritizirao.

Također Milanović skromnom svečanošću šalje poruku građanima da će odgovorno trošiti javni novac jer će se na Pantovčaku sigurno potrošiti manje od planiranih 600 tisuća kuna koliko je bilo predviđeno za Markov trg. No, s druge strane kritičari kažu - ovim činom Milanović se simbolično udaljio od onih koji su ga izabrali - od građana jer na inauguraciju na Pantovčaku ipak je pozvana isključivo elita.

A kako su u dosad, od predsjednika Tuđmana do Kolinde Grabar Kitarović, izgledale predsjedničke inauguracije - pogledajte u reportaži Martine Klaić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!