Vijenci i svijeće za 23. godišnjicu smrti Franje Tuđmana

10.12.2022.

Zadnja izmjena 11:07

Autor: Dnevnik/Vijesti/IMS/HRT/Hina

Izaslanstvo predvođeno Plenkovićem položilo je vijenac i zapalilo svijeću

Izaslanstvo predvođeno Plenkovićem položilo je vijenac i zapalilo svijeću

Foto: Josip Regović / HRT

Dvadeset i treća je godišnjica smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Tom je prigodom izaslanstvo, predvođeno predsjednikom HDZ-a i Vlade Andrejem Plenkovićem, položilo vijenac i zapalilo svijeću na njegovu grobu na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Odajemo počast čovjeku koji je najzaslužniji za stvaranje hrvatske države, koja i ovih dana ostvaruje ključne nacionalne interese, na temeljima koje je Tuđman postavio 90-ih stvarajući hrvatsku državu, izjavio je Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman.

- Slijedimo onu Tuđmanovu da budemo moderni, da budemo suvremeni, ali da nikada ne zaboravimo tko smo i iz kojeg smo naroda potekli. To je ono na čemu mi gradimo politiku. A što se tiče samog predsjednika Tuđmana - čitav njegov život je svjedočanstvo kako se za Hrvatsku možete boriti iz svih pozicija koje vam je život namijenio, rekao je Kapulica.

- On se za Hrvatsku borio kao sin predratnog HSS-ovca, kao pobornik ljevičarskog pokreta, general u tadašnjoj vojsci, kao znanstvenik, disident i na koncu kao predsjednik HDZ-a i Hrvatske, istaknuo je.


Kapulica je ustvrdio da je Tuđman davno zacrtao ono što danas ostvaruju, a oni samo nastavljaju i nadograđuju njegovu politiku.


- Ovi uspjesi su na razini uspjeha naših nogometaša u utakmici s Brazilom, dodao je.


Upitan o sporoj obnovi kuća oštećenih u potresima 2020., rekao je da će iduće godine oni koji čekaju obnovu kuća biti jako zadovoljni onim što se napravilo. 


- Svjesni smo da je to jedno od ključnih pitanja koja se tiču naših građana, napomenuo je.


Novinare je zanimalo i bi li Tuđman bio zadovoljan današnjim HDZ-om, s obzirom na afere povezane s tom strankom. 


- Tko god sudjeluje u aferama ne radi to zato što provodi program HDZ-a. Mi ćemo na Nacionalnom odboru donijeti novi etički kodeks kojim ćemo jasno dati do znanja da HDZ, koji ima 200 tisuća članova, ne može odgovarati za pojedince, istaknuo je Kapulica.


- To je cijena koju plaćaju velike stranke. Imamo puno članova i više temeljnih organizacija nego što neke stranke imaju članova. To nije ekskluzivna navika nekih s članskom iskaznicom HDZ-a, kad se netko učlani ne možemo unaprijed znati hoće li za deset, petnaest godina doživjeti moralno posrnuće, rekao je.

Veliko Trgovišće

A u Velikom Trgovišću, Tuđmanovom rodnom mjestu, uz spomenik pokraj njegove rodne kuće vijenac su položili i zapalili svijeće glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić i čelnici županijske organizacije stranke. Ovakve su godišnjice prilika za ponovnu zahvalu predsjedniku Tuđmanu što je predvodio Hrvatsku u ostvarenju dosega zapadnoeuropske civilizacije, što je potvrđeno i nedavnom odlukom o pristupanju Hrvatske šengenskom prostoru, rekao je glavni tajnik HDZ-a.

- Svega toga, naravno, ne bi bilo da nije bilo početne ideje dr. Franje Tuđmana koji je predvodio tada hrvatski narod, naravno, uz potporu svih građana, a posebno želim zahvaliti svim braniteljima koji su ostvarili u tim teškim vremenima ciljeve hrvatske države, rekao je Katičić.

Osijek

U Osijeku su podno spomenika prvome hrvatskom predsjedniku izaslanstva grada, županije i braniteljskih udruga položila vijence i zapalila svijeće. Istaknuto je kako je važno čuvati sjećanje na čovjeka koji je zaslužan za stvaranje samostalne države u vrijeme kada se naša zemlja u Domovinskom ratu borila protiv nadmoćnijeg neprijatelja.


- Dao je svoj ključni doprinos u povijesti za modernu, samostalnu i suverenu hrvatsku državu. Ostvarili smo sve svoje strateške ciljeve, nedavno smo spojili i jug Hrvatske Pelješkim mostom, dio smo Europske unije, ušli smo u Schengen, ulazimo u eurozonu, rekao je gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić.

Rijeka

Dragovoljci Domovinskog rata u Rijeci simbolično su zapalili svijeće na Jadranskom trgu. Poručili su da je Franjo Tuđman državnik i tvorac hrvatske države koje je ujedinio hrvatski narod, stvorio vojsku i oslobodio okupirana područja. Još jednom su istaknuli inicijativu da se Jadranski trg preimenuje u Trg dr. Franje Tuđmana.


- Držimo da je ovo mjesto koje neće nikoga povrijediti ako će se preimenovati u Trg Franje Tuđmana. Mislimo da su sva mjesta u Hrvatskoj ili bilo gdje drugdje u svijetu odala važnost ljudima koji su obilježili jednu epohu. Mi držimo da je pokojni predsjednik obilježio svoju epohu i kao takav zavrjeđuje ime ovoga trga, rekao je Mile Biondić, predsjednik UHDDR-a Rijeka.

Vukovar

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u povodu godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana podno biste na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru odao je počast paljenjem svijeće. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!