Vinkovački "baby boom", prvašića još jedan razred

11.03.2021.

12:54

Autor: Zrinka Perić/Dnevnik u podne/IMS/HTV

Vinkovački "baby boom"

Vinkovački "baby boom"

Foto: HTV / HRT

Iako se Hrvatska ni prošle godine nije mogla pohvaliti s brojem rođene djece, pozitivnih priča ima. Najveći porast imala su dva slavonska grada - Osijek i Vinkovci. U godini koju je obilježila epidemija, u gradu na Bosutu rođeno je 289 beba, 32 više nego godinu prije. Vinkovci su tako dobili još jedan školski razred i sve su, čini se, poželjniji grad za mlade obitelji.

Male glave iz 2. b raduju se svakoj novoj lekciji.


- Super mi je u školi omiljeni mi je predmet tjelesni i informatika i likovni, rekao je Ivan, učenik vinkovačke OŠ "Antun Gustav Matoš".


- Imam jako puno prijatelja i najdraži predmet mi je matematika, kazala je Iva koja s njim ide u razred.


U vinkovačkim školskim klupama u posljednje dvije godine sjedi rekordan broj učenika i prvog i drugog razreda.


- Prošle godine je izašlo osmaša, mislim, 65, a ušlo je oko 80 prvašića, što znači da otprilike malo manje od jednog optimalnog razreda, kazao je Dario Dragun, ravnatelj OŠ "Antun Gustav Matoš". 


Njihova je škola, na radost djece i profesora, dobila jedan odjel više. 


- Što se tiče samog nataliteta i porasta ne bih znao uzrok, ali mi je drago da je to tako, kazao je profesor engleskog jezika u OŠ "Antun Gustav Matoš", Zvonimir Prtenjača.To što podižu demografski prosjek, za njih je velika stvar. Vinkovci su, prema istraživanju jednog portala, drugi grad u zemlji po broju rođene djece.


Žao mi je što nismo prvi ali lijepo je biti i drugi u ovoj situaciji. Trideset i dvoje djece više je rođeno u protekloj godini, kazao je gradonačelnik Ivan Bosančić


Među rekorderima su, kažu, po ulaganju u škole i vrtiće i zato su im dupkom puni.


- Imamo problem u zadnje vrijeme kako se roditelji javljaju nemamo više mogućnosti smještaja pa često djeca odu i u neke druge vrtiće, kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci Suzana Zidar.


Vinkovačko rodilište među rijetkima u Hrvatskoj bilježi više djece.


- U samom gradu Vinkovcima i pripadajućim naseljima vjerojatno je povećeni broj novorođene djece. To je donekle nekakva svijetlija točka, rekao je dr. med. Zvonimir Juzbašić iz Opće bolnice Vinkovci.


  Ulaganjem u demografske mjere i gospodarstvo Grad želi potaknuti mlade da planiraju više djece, ali i da im dom ostane u gradu na Bosutu.

   Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!