Vinkovci raširenih ruku prihvatili nove sugrađane

05.04.2022.

09:43

Autor: Zrinka Perić/HRT

Vinkovci raširenih ruku prihvatili nove sugrađane

Vinkovci raširenih ruku prihvatili nove sugrađane

Foto: HTV / HRT

Ukrajinske obitelji pod našim krovom su pronašle svoj drugi dom. Osim standardnih djelatnosti koje radi Crveni križ a to su evidentiranje za službe traženja, pružanje psihocijalne potpore i pomoći u hrani i higijeni - raduje nas i da možemo pomoći i u integraciji naših novih sugrađana, kazao je u specijalnoj emisiji HTV-a 'Rat u Ukrajini' ravnatelj Crvenog križa Vinkovci Branko Tomić.

Zahvalio je gradskim, općinskim i županijskim organizacijama koje su se "zdušno dale za pomoć" izbjeglima iz Ukrajine. U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci oni mogu čitati literaturu na Ukrajinskom jeziku, a njihova djeca mogu koristiti igraonice i radionice.

Vinkovačko plivalište omogućilo im je besplatno korištenje svojeg prostora za rekreativno plivanje, a Vinkovački plivački klub i Plivački klub Orion su ponudili svoju stručnu pomoć, dodao je Tomić. Također, tu je i Gradski muzej Vinkovci koji je ponudio upoznavanje Vinkovaca kao najstarijeg europskog grada kao i Gradsko kazalište koje ovaj vikend organizira gledanje triju predstava.

Vrijedne ruke, druženje žena i psihoterapija

Tu su i volonterke Crvenog križa iz udruge 'Vrijedne ruke' koje su ponudile svoju pomoć u savladavanju tehnika kukičanja, štrikanja. To je prilika da ukrajinske i naše žene međusobno izmijene iskustva.

- Kao žene i kao majke iskreno suosjećamo s ukrajinskim ženama jer je i kod nas bio rat prije 30 godina, ali kao da je bio jučer. Smatramo da je ručni rad jedna odlična psihoterapija koja odvlači misli od onog ružnog što se svakodnevno događa. Također, pomaže i razmjeni iskustava te u razmijevanju između naroda. Mislim da bi takvo druženje bilo korisno hvale vrijedno i humano, kazala je predsjednica udruge "Vrijedne ruke" iz Vinkovaca.

Vinkovačko kazalište Joza Ivakić je za skupinu Ukrajinaca koji se nalaze u gradu na Bosutu pripremilo iznenađenje. Tijekom vikenda za njih će se prikazati dvije predstave.

Kazališne predstave za ukrajinsku djecu 

- Naše kazalište koje ima odličnu suradnju s osječkim kazalištem je zaovaj vikend pripremilo dvije dječje kazališne predstave. Prva je u petak u 18 sati, a druga u subotu u 11 sati. To su predstave kojima ćemo pokušati pomoći našim novm sugrađanima da se integriraju, koliko smo mi u mogućnosti, kazao je ravnatelj kazališta Zdenko Rečić.

Kazao je kako je jako važno da ljudima koji su pod traumom pokažemo da nisu sami te naglasio kako smo i mi, ne tako davno - prošli kroz isto. I nama su, dodao je - neki drugi pružili utočište i pomogli da se bolje osjećamo.

- Ne možemo izbrisati traume, ali možemo kroz ovaj način, kroz predstavu, bajku i druženje s našom djecom toj djeci i ljudima pomoći da se integriraju i da lakše savladaju hrvatski jezik. Svi mi kroz svoje djelatnosti možemo pomoći, to su sad naši sugrađani, naglasio je.

Dodao je kako je i Tomislav Čadež pokrenuo inicijativu prema Ministarstvu kulture da se svi kazališni umjetnici iz Ukrajine zaposle u hrvatskim kazališnim kućama. Dodao je kako će Ukrajinka iz lutkarskog kazališa, koja je već izrazila želju da se zaposli - sigurno dobro doći. U petak imaju s njom sastanak i rado će pomoći u uspostavi kontakata, budući da kazalište u Vinkovcima nema lutkarsku tradiciju.

- Ukrajina je itekeko jaka kazališna država, zaključio je Rečić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!