Više od 2800 vatrogasaca angažirano zbog poplava

17.05.2023.

20:45

Autor: Hina/E.P.C.

Više od 2800 vatrogasaca angažirano zbog poplava

Više od 2800 vatrogasaca angažirano zbog poplava

Foto: Dino Stanin/Igor Soban / Pixell

U protekla četiri dana, od 14. do 17. svibnja na teren su diljem Hrvatske izašla 2872 vatrogasca i 1043 vatrogasna vozila iza kojih je 1121 intervencija u obrani od poplava, priopćila je u srijedu Hrvatska vatrogasna zajednica.


Zahvaljujem svim vatrogascima koji pomažu u sanaciji posljedica poplave.

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik

- Vatrogasci su na terenu od prvog dana. Radi se na ispumpavanju objekata, izgradnji zečjih nasipa i na svim drugim zadaćama koje poplave pred nas stavljaju. Zahvaljujem svim vatrogascima koji pomažu u sanaciji posljedica poplave, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković tijekom obilaska poplavljenih područja u Hrvatskoj Kostajnici, gdje vodostaj Une i dalje raste.


Na ispumpavanju radi 50 vatrogasaca s 23 pumpe. Na terenu su vatrogasci iz tri javne vatrogasne postrojbe te pet dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Hrvatske Kostajnice i Sisačko-moslavačke županije.


Nakon obilaska, glavni vatrogasni zapovjednik otišao je na sjednicu Stožera civilne zaštite na kojoj su detaljno analizirane poduzete radnje te daljnji planovi.


Dodatna pomoć poslana u Karlovačku županiju 


Zbog stanja na području Karlovačke županije, gdje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava za vodostaje Kupe i Korane, Tucaković je poslao dodatnu pomoć. Iz Zagreba, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije upućeno je 56 vatrogasaca i 21 vozilo, jedan čamac, 28 pumpa, sedam agregata i pet motornih pila.


U Karlovačkoj županiji dosad je angažirano 469 vatrogasaca i 164 vatrogasna vozila, a zabilježeno je 116 tehničkih intervencija.


Borba s poplavama u 14 županija


Borbu s poplavama vatrogasci vode u 14 županija. Na području Obrovca trenutačno je na terenu 20 vatrogasaca i sedam vozila koji rade na ispumpavanju vode i saniranju odrona na prometnici.


Na području Gračaca na terenu su pripadnici JVP-a i DVD-a, a ostale su snage otpuštene, priopćila je Hrvatska vatrogasna zajednica.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!