Više od 800 djece u Splitu prošlo programe Vrtića za suvremenu obitelj

22.08.2023.

Zadnja izmjena 16:55

Autor: Hina/HRT/V.G.

U Splitu je u utorak održana završna konferencija EU projekta Vrtić za suvremenu obitelj, vrijedan više od 1,7 milijuna eura financiranih iz EU socijalnog fonda, a kroz koji je prošlo više od 800 djece, dodatno educirano 200-tinjak djelatnika te je dodatno nabavljena razna oprema.


Projekt su zajednički, u partnerstvu s gradom Splitom, organizirale tri gradske ustanove predškolskog odgoja - vrtići Cvit Mediterana, Radost i Marjan.

Uz stopostotnu stopu sufinanciranja, Europski socijalni fond za sve tri vrtićke ustanove odobrio je iznos od 1.750.000 eura.

Zahvaljujući projektu, uvedene su nove skupine produljenih boravaka u gradskim vrtićima, zaposleno je i usavršeno stručno vrtićko osoblje, te je nabavljena razna didaktička, sportska i informatička oprema.

Gradonačelnik Ivica Puljak rekao je da su rezultati projekta izuzetno dobri, kao i da je na kraju obuhvaćeno više od 800 djece, umjesto planiranih180.

Podsjetio je da je to nastavak predškolskih projekata kroz kojih je u posljednjih pet godina uloženo više od pet milijuna eura europskih sredstava.

- Grad Split i kroz izgradnju dva velika nova vrtića, rekonstrukciju jednog vrtića, te izgradnju dvaju manjih vrtića do kraja sljedeće godine želi omogućiti još dodatnih tristotinjak upisnih mjesta za vrtiće, kako bismo ostvarili cilj da na kraju prvog mandata mjesto u vrtiću ili jaslicama ima svako dijete koje se želi upisati, kazao je Puljak.

Kako je rekla ravnateljica Dječjeg vrtića Marjan Ani Mrnjavac, osim produljenog boravka, tijekom projekta su razvijali nove programe - sportski, Montessori, glazbeni, dramsko-scenski kao i program predškole u kojima su djeca stjecala i razvijala nove vještine od rane dobi.

Ciljane vrijednosti su višestruko ostvarili - roditelji su bili jako zainteresirani, a zaposleno je i 28 odgojitelja i stručnih suradnika.

Pročelnik po ovl. Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mario Negotić pojasnio je kako su projekti trajali 20 mjeseci.

Provedeno je ukupno 24 i pol tisuće sati novih programa produljenog boravka u 21 područnom objektu, a obuhvaćeno je čak 850 djece, uključujući djecu s teškoćama u razvoju, naveo je Negotić.

Prema njegovim riječima, 107 odgojitelja, stručnih suradnika, pomoćnog i administrativnog osoblja zapošljavano je tijekom trajanja projekta, a kroz programe edukacija prošlo je više od 200 djelatnika vrtića.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!