Vlada na sjednici objavila kazne za kršenje epidemioloških mjera

30.11.2020.

08:46

Autor: M.B./P.F./M.Š./HRT

default error photo
Današnju sjednicu Vlade premijer Andrej Plenković vodi videovezom, nakon što mu je određena samoizolacija jer mu je supruga pozitivna na koronavirus.
Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je na sjednici Vlade o novim sigurnosnim mjerama za sprečavanje širenja koronavirusa.

- Zakonskim prijedlogom propisuje se nova sigurnosna mjera obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske. Zabrana ili ograničenje javnih događanja ili okupljanja. Zabrana ili ograničenje privatnih okupljanja.

➡️ Kazne za prekršitelje epidemioloških mjera

Kazne za pravne osobe će biti od 10 do 40 tisuća kuna. Za prekršaje fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna.

Za onoga tko organizira privatnu zabavu na kojoj se krše mjere i pravila, kazna je od pet do 10.000 kuna.
Sjednicu Vlade možete pogledati ovdje:


Propisuje se da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata, kazao je ministar Vili Beroš.

Istaknuo je da je Ministarstvo zdravstva pozvalo lokalne Stožere civilne zaštite na dostavu dopunjenih planova za zbrinjavanje pacijenata oboljelih od covid-19, za blaži, srednji i teži razvoj epidemije, kao i obavijest o mogućnosti aktiviranja dodatnih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata na području županija u vidu sekundarnih i tercijarnih centara.

Također, Klinička bolnica Dubrava i Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević pozvane su na pojačanu, kontinuiranu suradnju u vidu održavanja redovitih stručnih sastanaka liječnika i intenzivista radi razmjene iskustava sa ciljem unaprjeđenja pružanja zdravstvene zaštite covid-19 pacijentima. 

Beroš se osvrnuo se i na tijek epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, istaknuvši da od početka epidemije postoje egzaktni planovi za zdravstveni sustav koji se prema potrebi prilagođavaju novim trendovima, te je ustvrdio da u ovom trenutku svi planovi funkcioniraju.

Premijer sjednicu vodio iz samoizolacije

Premijer Andrej Plenković, sjednicu Vlade vodio je videovezom iz samoizolacije jer mu je supruga pozitivna na koronavirus, prethodno je izrazio žaljenje zbog incidenta u Vukovaru.

- Stjepan Sučić
je podnio ostavku, i mi je prihvaćamo. Žao nam je što je do tog došlo osobito zbog toga što je riječ o hrvatskom branitelju, osobito angažiranom na pitanju nestalih.

Komentirao je i aktualno stanje u borbi s koronavirusom.

- Na žalost, preminule su 74 osobe, što je posljedica visokih brojeva zaraženih. I dalje smo u ozbiljnoj fazi epidemije, pozivam sve na odgovornost, rekao je i dodao da su stoga poduzete restriktivne mjere kako bi se smanjila zaraza i omogućila održivost zdravstvenog sustava.

Potom je i dodao sljedeće.

- Borbu protiv COVID-19 bazirali smo na povjerenju između građana i države. Ovakav je alat nužan jer određeni neodgovorni pojedinci ugrožavaju zdravlje drugih, dodaje premijer.

Paket mjera za očuvanje radnih mjesta i pomoć ugostiteljskom sektoru

- Pripremili smo paket mjera očuvanja radnih mjesta, pomoći ugostiteljskom sektoru, a danas ćemo nastaviti s mjerom za očuvanje radnih mjesta - potpora od 4.000 kuna po radniku tijekom obustave rada uz oslobađanje plaćanja doprinosa. Netto je to oko 320 milijuna kuna, a  ako se pridodaju doprinosi, to je oko 470 mil. kuna. Ići ćemo s pokrivanjem svih fiksnih troškova tijekom obustave rada za pogođenije sektore, ako imaju pad prihoda veći od 60% u prosincu, što iznosi oko 250 milijuna kuna. U suradnji s HAMAG BICRO-om pripremljeni su COVID krediti od 3,1 mlrd. kuna. Na te tri točke baziramo potporu gospodarstvu. Sve skupa paket će iznositi oko 2,1 mlrd. kuna, rekao je premijer.

➡️ Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelazaka granice RH

- Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU-a, ne trebaju PCR test ili ispunjavanje dodatnih uvjeta. Jedina regija je u zelenom, regija u Finskoj. Svi ostali trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se PCR testirati po dolasku u Hrvatsku te biti u samoizolaciji do negativnog nalaza, izvijestio je ministar Davor Božinović.

Beroš prebolio koronu i vratio se na posao

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je u ponedjeljak na svom facebooku da je prebolio koronu i ponovno radi u svom uredu, a građanima je poručio da se drže mjera "jer će se one dobrim vratiti".

Također, fizički je bio prisutan u zgradi Vlade na sjednici.

U prvom tjednu provedbe novih mjera zaštite od širenja zaraze ministar je poručio da za zdravlje i živote nijedna žrtva nije velika.

- Puno toga si uskraćujemo, ali vjerujem da će nam se dobrim vratiti - manje zaraženih, oboljelih i umrlih, napisao je Beroš izrazivši zahvalnost zdravstvenim djelatnicima na samoprijegornom radu.

Beroš je 19. studenoga objavio da je pozitivan, a dva dana potom izjavio je kako se vjerojatno zarazio u ministarstvu, iako se trudio zaštititi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!