Vlada podnijela zahtjev za izvanrednim zasjedanjem Sabora

12.12.2022.

11:23

Autor: HRT/V.G./Hina

Sabornica

Sabornica

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Vlada je na telefonskoj sjednici u ponedjeljak podnijela zahtjev za izvanrednim zasjedanje Hrvatskoga sabora kako bi se raspravilo i glasovalo o izmjenama zakona o poljoprivredi i o kreditnim institucijama te Prijedlogu strategije digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032.

Izmjene i dopune Zakona o poljoprivredi (EU) temelj su za donošenje provedbenih propisa o korištenju europskih fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj: Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi i Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, prema Strateškom planu zajedničke poljoprivredne politike RH 2023. 2027.

Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama važan je jer će od 1. siječnja 2023. Europska središnja banka postati nadležna za nadzor važnih institucija u RH, za zajedničke postupke za sve nadzirane subjekte i za nadgledanje nadzora manje značajnih institucija te je potrebno kroz zakon osigurati da od 1. siječnja 2023. budu u primjeni izmijenjeni postupci.

Donošenje Prijedloga strategije digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. godine do kraja ove godine nužno je radi ispunjenja ciljeva Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. 2026., navodi se u priopćenju Vlade.

Jandroković: Sabor će izvanredno zasjedati u petak, 16. prosinca

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković prije u ponedjeljak najavio je da će Sabor, na Vladin zahtjev, izvanredno zasjedati u petak, 16. prosinca.

- Prije sjednice dobio sam premijerov zahtjev za izvanrednom sjednicom, a tiče se izmjena zakona o poljoprivredi i o kreditnim institucijama te Prijedloga strategije digitalne Hrvatske do 2032. godine", potvrdio je Jandroković zastupnicima i predložio im, da radi ekonomičnosti, korigiraju plan rada za ovaj tjedan.

Sabor bi tako u utorak, uz četiri ranije najavljene točke, raspravio i izmjene Zakona o kreditnim institucijama, za srijedu se raspored ne bi mijenjao.

Umjesto ranije planiranog glasovanja, u četvrtak bi raspravio izmjene Zakona o poljoprivredi i Prijedlog strategije digitalne Hrvatske, te se eventualno izjasnio o amandmanima o kojima se ne stigne izjasniti u srijedu.

U petak bi imali izvanrednu sjednicu, prvo bi išli govori na slobodnu temu, nakon toga izjašnjavanje o amandmanima na tri nove točke, pa glasovanje, naveo je predsjednik Sabora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!