Rješenje krize: Radovan Dobronić na čelu Vrhovnog suda?

05.10.2021.

19:07

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/P.F./HRT

Radovan Dobronić

Radovan Dobronić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Na pomolu je rješenje višemjesečne krize vezane za izbor predsjednika Vrhovnog suda. Vladajuća koalicija na sutrašnjoj će sjednici saborskog Odbora za pravosuđe podržati kandidature Radovana Dobronića i Marina Mrčele. Konačnu će odluku donijeti Hrvatski sabor, koji će glasati samo o jednom kandidatu, onom kojeg predloži predsjednik Milanović. On je već nekoliko puta javno potvrdio da će njegov kandidat biti sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Radovan Dobronić.


Vladajuća većina je odlučila. Postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda, nakon dva propala pokušaja, bit će priveden kraju. Dogovor koalicijskih partnera bit će vidljiv sutra na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe, na kojoj će se glasovati o svih petero kandidata.

- Ono što vam ja kažem da će pozitivnu ocjenu dobiti i kandidat Mrčela i kandidat Dobronić. Kasnije, kad dođe, ako dođe, ne znam što će na kraju biti, predloženi kandidat, gospodin Dobronić, mi ćemo ga podržati. To sam danas rekao jasno i na koaliciji i sad kažem javno, rekao je nakon sastanka vladajuće većine predsjednik Vlade Andrej Plenković.

A podržat će ga glasovanjem na plenarnoj sjednici nakon što prijedlog predsjednika Milanovića službeno stigne u Sabor i bude raspravljen.

Vijest da će vladajuća većina sutra na sjednici Odbora za pravosuđe dati pozitivnu ocjenu i Dobroniću i Mrčeli pojavila se upravo u trenutku dok je predsjednik Milanović davao izjavu za medije.

- A to je stručno tijelo? Ono nije nakrcano političkim ljubimcima? To nije stručno tijelo. Mislim, nije ni Opća sjednica Vrhovnog suda, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Nitko ne može biti sudac u stvari koja se tiče njega. Ali u Hrvatskoj može, ne. Čudi me da tu nema još kandidata, da nije netko bačen preko plota još, ne, u najlon vrećici.

Vladajućima je uputio i kritiku zbog, kako kaže, odugovlačenja koje dovodi do pretjerane politizacije.

Baš do ove mjere da kao da se bira ne znam šta, manifest sudbine naroda, kao da se donosi odluka o nekom tisućugodišnjem savezu. Bira se predsjednika Vrhovnog suda. Osoba je predložena, o njoj je raspravljeno, imam dojam da su dojmovi pozitivni, prema tome, nemojmo to više rastezati, rekao je Milanović.

Premijer pak ističe da će izborom Dobronića na mudar način biti okončana saga o izboru predsjednika Vrhovnoga suda.

- Nije Vlada ta koja stoji iza dugotrajnosti postupka ovoga izbora, odnosno, parlamentarna većina. Važno je da to javnost zna. Dakle, predsjednik Republike je taj koji je predlagao kandidatkinju, profesoricu Đurđević, suprotno proceduri, rekao je Plenković.

Različita stajališta i o još jednom imenu

- Da bismo na kraju čuli prije dva tjedna od jednog od vladajućih da smo se ionako mogli dogovoriti oko neke treće osobe. Znači, mogli smo se dogovoriti. Kako? Post facto, prije javnog poziva. Drugim riječima, napraviti magarca od svih koji bi se javili na javni poziv, koji su u jednom trenutku izmislili, smatra Milanović.

- Spomenut ću i da bismo i uglednu našu profesoricu kaznenog prava i aktualnu potpredsjednicu Europskog suda za ljudska prava, dakle, profesoricu Turković, koja je kontaktirana od predsjednika Republike, ukoliko bi on nju bio predložio kroz sustav javnoga poziva bili spremni podržati, rekao je Plenković.

Izbor je ipak pao na Radovana Dobronića za kojeg će vladajuća većina podignuti ruke pa bi treći javni poziv ipak na kraju trebao biti - treća sreća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!