Ako vlak kasni, mogu li putnici računati na naknadu za izgubljeno vrijeme?

21.10.2022.

07:00

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Željeznički kolodvor u Slavonskom Brodu

Željeznički kolodvor u Slavonskom Brodu

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Zbog radova na održavanju pružne dionice od Okučana do Strizivojne vlakovi kasne i do 50 minuta. Posljedično na posao, u školu ili dogovoreni liječnički pregled kasne i putnici. Provjerili smo mogu li računati na naknadu za izgubljeno vrijeme.

Kasne vlakovi pa kasne i putnici. Na kolodvoru u Slavonskom Brodu gospođa Marica čeka putnički vlak iz Novske. Zasad kasni 20-ak minuta, ali prošli put je, kaže, bilo ovako.

- Najavili su pola sata, pa su najavili 60 minuta, pa 50 minuta, pa 70, na kraju je bilo 60, govori Marica iz Zadubravlja. 

Ima još nervoznih putnika, ali i onih koji su na kašnjenja već naviknuli.

- Remeti mi sve. Katastrofa. I još onda vozi 50 km/h. Na primjer, ja sam iz Stupnika. Zovem Oriovac, kažu 20. Onda od 20 bude 60 minuta. 

- Ništa mi ne smeta. Ni što me vi pitate, ni što vlakovi kasne, to tako mora biti i to je to.

- Ono traje već neko vrijeme. Pogotovo otkako se dogodila ona nesreća kod Novske otada više kasni vlak. 

Iz HŽ Infrastrukture to opovrgavaju. Vlakovi kasne, napominju, zbog održavanja željezničke infrastrukture na dionicama Okučani- Sibinj te Strizivojna - Slavonski Brod. 

- Nesreća koja se nedavno dogodila između Novske i Okučana. Radimo isključio građevinske radove i nema nikakve veze sa signalizacijom, rekao je 6. listopada član Uprave HŽ infrastrukture Darko Barišić

A dok traju radovi, vlakovi će voziti sporije i kasniti pedesetak minuta. Sve bi trebalo biti gotovo početkom idućeg mjeseca.

Pitali smo putnike misle li da bi im HŽ trebao nadoknaditi izgubljeno vrijeme.

- Pa trebali bi. Ljudi zakasne na posao, što će taj čovjek. Pogotovo nama umirovljenicima. Dobro, đacima plaćaju roditelji. 

- HŽ infrastruktura mora obaviti svoje radove i nema naknade, poruka je Darka Barišića iz HŽ infrastrukture. 

Ipak ima, odgovaraju na naš upit, iz HŽ Putničkog prijevoza. Ali samo ako vlak kasni sat i dulje.

- Za kašnjenje od 60 do 119 minuta naknada se isplaćuje u visini od 25% cijene karte. Za kašnjenja dulja od 120 minuta naknada se isplaćuje u visini od 50% cijene karte.

Uz zahtjev za ostvarivanje tog prava, potrebno je priložiti ovjerenu kartu i sve poslati poštom, mailom ili predati na blagajni.

Gospođa Marica s početka naše priče ovaj put na naknadu nema pravo. Putnički vlak za Vinkovce na kraju je kasnio samo pedesetak minuta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!