Pasje vrućine u dalmatinskom zaleđu, a u selu Popovići nema pitke vode

23.08.2023.

19:20

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik/HRT

Pasje vrućine u dalmatinskom zaleđu teže su nego uz more. Osobito ako u selu nema pitke vode! Na škrtom tlu žedno je i blago.

- Bavimo se stočarstvom i poljoprivredom. Kod nas je jako škrto tlo. Sve što usadimo, što želimo imati svoje - usjeve, maslinike, smokve i ostalo, sve trebamo polijevati - vode nema, govori Hrvoje Čirjak, mještanin sela Popovići.


Koliko je u Popovićima snalažljivost važna, znaju iznajmljivači vila. Mile Tokić već je jedanaestu sezonu popunjen po tri mjeseca. Vodu naručuje u cisternama. 


- Moramo moliti ljude da nam dovezu kad gostiju nema. Moramo pratiti kad gosti nisu tu da bi mi vodu izvezli u gusternu. Ili se ispričavati se na neki način da smo zakinuti. Voda je velika potrošnja. Na tjednoj bazi to je nekih 100 do 110 eura, govori Mile Tokić, mještanin sela Popović.


Mještani traže odgovore


Gostima je nepojmljivo da u dvadeset prvom stoljeću postoji selo bez vode. Mještani traže odgovore.


- Što je s vodom, kad će se raditi, na koji način, iz kog smjera. I što je sve s tim projektom obuhvaćeno. Mi ovdje imamo veliki problem s vodom, prvenstveno pitkom vodom, govori Vinko Rogić, predsjednik MO Popovići.


Gradonačelnik kaže da je rješavanje vodoopskrbe naselja Popovići pokrenuto prije četiri godine. Pred izdavanjem je lokacijska dozvola.


- Novac za projektnu dokumentaciju je osiguran, a za sam projekt još nije, ja se nadam da ćemo kao što smo sve ovo drugo do sada radili, preko Hrvatske vode i Vlade osigurati novac za naselje Popovići i ostala naselja na području grada Benkovca, ističe Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.


U benkovačkom kraju od četrdeset jednog naselja gotovo polovina - njih dvadeset - nema pitku vodu. 


Popovići se protežu na 20-tak kilometara četvornih. Iako imaju oko 170 stanovnika i mnogo mladih obitelji, posljednjih dvadesetak godina ovdje nije izgrađena niti jedna nova kuća.


Zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa nitko ne može kupiti građevinsko zemljište. Mlade obitelji zbog toga još žive s roditeljima. To im je, uz nedostatak pitke vode, razlog više za odlazak iz rodnog kraja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!